Het Belang van Limburg

Truienaar Vrancken naar KV Mechelen

- Dieter PEETERS/David VAN DEN BROECK/THOMAS STANDAERT

Drie speeldagen ver en het eerste ontslag in 1B is een feit. Denis van Wijk is het slachtoffe­r geworden van de slechte resultaten en vooral het matige voetbal bij KV Mechelen. Gisterenmi­ddag moest de coach het komen uitleggen bij de grote bazen en werd in onderling overleg beslist de samenwerki­ng te beëindigen. Truienaar Wouter Vrancken, ex-speler van Malinwa en nu assistent bij Kortrijk, wordt in principe vandaag als opvolger aangesteld.

De mannen van Play Sports die een documentai­re maken over het seizoen van KV Mechelen, wrijven zich in de handen. De competitie is nog maar net begonnen en er is al een plottwist. Denis van Wijk moet na twee gelijke spelen en één nederlaag, waarbij hij twee keer niet eens op de bank zat, al opkrassen. In het geplande gesprek van maandag kon Van Wijk geen oplossinge­n meer aanbrengen voor de huidige situatie. “Na een gesprek over de tegenvalle­nde resultaten hebben we in onderling overleg beslist om de samenwerki­ng nu te stoppen”, aldus het KV Mechelen-bestuur. “De coach gaf aan dat het gewoonweg niet loopt zoals het zou moeten.”

On-Mechels

Het geduld bij Malinwa is dus van korte duur. Ergens begrijpeli­jk gezien het matige spel van vrijdag en het bijzondere competitie­format van 1B. Maar de treurige trend van vorig seizoen zet zich verder. Toen overleefde­n van de acht coaches in 1B enkel Marc Brys en Marc Grosjean de jaargang 2017-2018. Een voorbeeld van het nieuwe (bedrijfs)voetbal, waar de investeerd­ers snelle beslissing­en durven te nemen? Bovendien ook het derde ontslag in één jaar tijd bij Malinwa, na Ferrera en Jankovic vorig jaar. OnMechels.

Maar bij KV wilden ze niet dezelfde fout maken als vorig jaar. Toen werd Ferrera na elf competitie­wedstrijde­n bedankt en vonden sommigen in het bestuur dat er al veel eerder ingegrepen had moeten worden.

Jonas De Roeck

Het mag duidelijk zijn: Malinwa wil liefst zo snel mogelijk promoveren. Ook voor Van Wijk komt er dus voor de derde keer in één jaar tijd een vroegtijdi­g einde aan zijn avontuur bij een club uit 1B. Vorig seizoen moest de 55-jarige Nederlande­r ook al bij OH Leuven en Roeselare opkrassen. Nog voor het gesprek met Van Wijk plaatsvond, werkte Malinwa al aan de komst van een opvolger. Achter de Kazerne hadden ze hun les wel geleerd na vorig seizoen. Toen stond er niet meteen een opvolger klaar voor Yannick Ferrera, waarna het interimduo Tom Caluwé - Sven Swinnen te lang moest depanneren. In allerijl moest Aleksandar Jankovic toen overnemen. KV had nu twee namen boven aan de lijst staan: Jonas De Roeck en Wouter Vrancken. De Roeck verraste afgelopen zomer door na een degelijk debuutjaar bij Sint-Truiden een stap terug te zetten naar de beloften van Anderlecht, waar hij het voorlopig naar zijn zin heeft.

‘Promotieko­ning van Limburg’

Wouter Vrancken, die tussen 2009 en 2010 nog 36 matchen speelde voor KV - inclusief de bekerfinal­e tegen Genk - bleek wel zin te hebben in een nieuw avontuur als hoofdcoach. De 39-jarige Truienaar begon zijn trainersca­rrière op het allerlaags­te niveau. Met Gravelo promoveerd­e hij van vierde naar tweede provincial­e. De ‘promotieko­ning van Limburg’ deed dat kunstje nog eens over door Thes Sport op drie jaar tijd van eerste provincial­e naar de tweede amateurkla­sse te brengen. Zijn overstap naar Lommel in 2017, in de eerste amateurkla­sse, verteerde hij minder goed. Ondanks de leiderspla­ats, nam hij vroegtijdi­g ontslag en zette hij een stapje terug om assistent te worden van Glen De Boeck bij Kortrijk. Hij had even genoeg van de druk die komt kijken bij de job als hoofdcoach. Maar toen KV Mechelen hem polste, twijfelde Vrancken niet. Hij had Kortrijk al langer te kennen gegeven het opnieuw te willen proberen als eerste trainer. De onderhande­lingen verliepen maandag erg vlot, vandaag wordt Vrancken in principe officieel voorgestel­d als nieuwe coach van KV. De nieuwe coach beschikt wel nog niet over het juiste diploma, want hij zit in de laatste maanden van de UEFA A-cursus. Eén van zijn docenten daar, Sven Swinnen, zal hem bij Malinwa bijstaan als assistent.

Vanderbies­t mag blijven

Fred Vanderbies­t, vorig seizoen door Van Wijk nog meegebrach­t als assistent, mag voorlopig blijven. “Swinnen en Vanderbies­t zijn uiterst gemotiveer­d om verder te werken aan onze missie om terug te keren naar 1A”, klinkt het. “We willen verder in een positieve sfeer met een team - van hoofdcoach, assistente­n, spelers, kinesisten tot materiaalm­annen - dat volop voor goede prestaties gaat. Daarom zullen we snel een nieuwe hoofdcoach aanstellen die past bij het DNA van de club.”

 ?? FOTO DD ??
FOTO DD
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium