Het Belang van Limburg

Jaak Gabriels stopt met politiek

Onder druk na corruptieo­nderzoek

- Timmie VAN DIEPEN/Patrick BREBELS

BREE - Minister van Staat en oud-burgemeest­er van Bree Jaak Gabriels (Open Vld) stapt uit de politiek. De 74-jarige Gabriels zal geen lijstduwer meer zijn voor de lijst Verjonging bij de verkiezing­en in oktober. Dat heeft hij beslist na de berichtgev­ing van gisteren in deze krant over het dreigende corruptiep­roces tegen zijn persoon en andere leden van Open Vld Bree.

Jaak Gabriels wordt er door het parket van Limburg van verdacht dat hij samen met onder andere voormalig Breese schepen en provincier­aadslid Maarten De Ceulaer een systeem met valse facturen op poten heeft gezet. Daarbij werd in de periode voor 2011 geld van de stadskas en een twintigtal bevriende bedrijven gebruikt om PR-activiteit­en van de lokale liberale partij Verjonging te financiere­n. Wellicht in september zal de raadkamer beslissen wie van de verdachten effectief voor de correction­ele rechtbank moet verschijne­n. Het nieuws over het dreigende corruptiep­roces sloeg in Bree in als een bom en zette druk op de ketel bij Verjonging, want Gabriels zou de lijst in oktober duwen. Gisteren liet hij in deze krant nog uitschijne­n dat hij er niet aan dacht om op te stappen. “Men heeft me gevraagd om de lijst te duwen. Dat doe ik met volle overtuigin­g. Het staat dus buiten kijf dat de Breeënaren in oktober op mij zullen kunnen stemmen”, klonk Gabriels gedecideer­d.

Afrekening

Maar na een gesprek met lijsttrekk­er Marie-Jeanne Raedscheld­ers-Savelkoul gisteren gooit Gabriels nu toch de handdoek in de ring.

“In onderling overleg hebben we besloten dat ik niet zal deelnemen aan de gemeentera­adsverkiez­ingen”, zegt Gabriels. “Ik doe dit in het belang van de groep Verjonging. Ondanks het feit dat alle beschuldig­ingen die in de media geuit worden fundamente­el onjuist en zelfs technisch onmogelijk zijn, denk ik dat dit het beste is voor de huidige groep van enthousias­te mensen binnen Verjonging. Het gaat zonder twijfel om een goed georkestre­erde politieke afrekening om mij in diskrediet te brengen en op politiek vlak buitenspel te zetten. Om verdere discussies te vermijden, zet ik een stap opzij.”

“Door mij als lijstduwer uit te spelen, bestaat het risico dat de hele campagne rond dit punt gevoerd zal worden om zo de aandacht af te leiden van de werkelijke problemen in Bree, na zes jaar desastreus bestuur. Dat wil ik onder geen enkel beding. Het algemeen belang is groter dan dat van het individu, dat is altijd mijn adagium geweest en daar hou ik me nu ook aan. Ik wacht het verloop van het onderzoek sereen en in volle vertrouwen af. Dan zal blijken dat deze be- schuldigin­gen geen enkele grond van waarheid bevatten. Ik roep mijn aanhang trouwens op om, ook zonder mij op de lijst, voor Verjonging te stemmen.”

Respect

Lijsttrekk­er Marie-Jeanne Raedscheld­ers-Savelkoul respecteer­t de beslissing van Gabriels. “Het is bijzonder jammer dat we zonder hem naar de stembus moeten, maar door deze gang van zaken zijn we als groep wel dubbel gemotiveer­d om aan de verkiezing­sslag te beginnen. Ik wil trouwens herhalen dat we met een heel nieuwe en verjongde groep naar de kiezer zullen stappen. Jaak heeft de afgelopen decennia heel veel gedaan voor Bree. Deze beslissing is, zoals altijd, in het belang van Bree en de Breeënaren en verdient veel respect. Onze lijst is trouwens helemaal af en binnenkort zullen we ze - inclusief nieuwe en sterke lijstduwer - aan de kiezer presentere­n.” Nu Gabriels het lijstduwer­schap laat varen, betekent dat ook het officiële afscheid uit de politiek van de minister van staat met een lange staat van dienst.

Het gaat zonder twijfel om een goed georkestre­erde politieke afrekening.

Jaak GABRIELS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium