Het Belang van Limburg

Aziatische hoornaar zit in Opglabbeek

GEVAARLIJK­E WESP

- Zahra BOUFKER

OPGLABBEEK - Voor het eerst zijn in Limburg Aziatische hoornaars aangetroff­en, een wespensoor­t die bijenkolon­ies uitmoordt. Een imker uit Opglabbeek merkte hoe zijn bijen werden opgegeten door de exoot. Om de bijen te beschermen zal een team van Honeybee Valley, dat onderdeel is van de UGent, vandaag op zoek gaan naar het nest van de hoornaars.

“Dinsdag is in Opglabbeek bij een jonge imker de Aziatische hoornaar gespot”, zegt Philip Duts, voorzitter van de Limburgse Imkersbond. “De imker belde mij op om te zeggen dat al zijn bijen waren opgegeten, maar hij had niet meteen door dat dat het werk kon zijn van een Aziatische hoornaar. Daarom hebben een ervaren imker op onderzoek uitgestuur­d. Die heeft de hoornaar ontdekt en op foto vastgelegd. Toen ik later met hem belde, hadden de twee al enkele hoornaars gedood.” Philip Duts nam daarop meteen contact op met Honeybee Valley, een afdeling van de UGent die gespeciali­seerd is in de beschermin­g van de honingbij, om de ontdekking te melden en het probleem zo efficiënt en veilig mogelijk aan te pakken. “De imker in Opglabbeek hebben we de opdracht gegeven op zoek te gaan naar de plek waar de hoornaars heen vliegen, zodat we morgen (vandaag, nvdr.) snel kunnen handelen.”

Speciaal pak

Het team van Honeybee Valley zakt vandaag af naar Opglabbeek om het nest te zoeken. “Dat zal een expert doen in een speciaal pak waar niets doorheen kan en waarvan er in België hoogstens drie zijn”, weet Duts. “Het materiaal ervan bestaat uit kevlar en is te vergelijke­n met een astronaute­npak. Want als je weet dat drie hoornaars een paard kunnen doden, moet ik je niet vertellen hoe gevaarlijk ze zijn.”

Duts hoopt dat het nest snel gevonden wordt. “En dat de koninginne­n nog niet zijn uitgezwerm­d, want dan kunnen ze zelf nieuwe koloniën starten. Als dat het geval is, hebben we een groot probleem in Limburg”, aldus Duts.

Zwart bovenlicha­am

De Aziatische hoornaar lijkt op een wesp, maar is groter: zo’n 3 centimeter lang. Hij is kleiner dan de Europese hoornaar en het best te herkennen aan zijn volledig zwarte bovenlicha­am en zijn gele poten. Wie een nest aantreft, mag dat niet zelf uitroeien of bestrijden, maar moet contact opnemen met de brandweer, de Imkersbond of Honeybee Valley. Voorzitter Duts vraagt om bij een mogelijke vaststelli­ng niet te twijfelen en onmiddelli­jk melding te maken en indien mogelijk een foto te nemen. “We zien vaak dat imkers afhaken bij de vaststelli­ng van hoornaars. Wij gaan er alles aan doen om dat te vermijden. Intussen hebben we naar aanleiding van de ontdekking al mails rondgestuu­rd naar imkers om hen extra aandachtig te maken voor de Aziatische hoornaar”, zegt Duts.

In snelheid gepakt

Het toeval wil dat de Imkersbond van plan was om volgende week signalisat­iesystemen voor hoornaars te plaatsen in hun educatieve bijenhal in Hasselt. “Onze bijenhal in Herkenrode wordt gemonitord door de UGent. Hun siganisati­esysteem detecteert hoornaars aan het vlieggat van een bijenkast en geeft verschille­nde zaken weer in detail. Het lijkt wel alsof de hoornaars van onze plannen hebben gehoord, want we wilden ze juist voor zijn met dit systeem. Maar nu zijn zij ons te snel af.”

 ?? Foto ZB ?? Voorzitter Philip Duts van de Limburgse Imkersbond.
Foto ZB Voorzitter Philip Duts van de Limburgse Imkersbond.
 ?? FOTO ZB ?? Een van de aangetroff­en hoornaars.
FOTO ZB Een van de aangetroff­en hoornaars.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium