Het Belang van Limburg

Vierde Japanner bij STVV woonde nog nooit alleen

Aanwinst Koike (21) staat in België voor het eerst op eigen benen

- Sven CLAES

De Japanse yen blijft rollen op Stayen. STVV legde met Yuta Koike (21) van Kashima Antlers al de vierde inwoner uit het land van de rijzende zon vast. “De aanwezighe­id van mijn Japanse collega’s heeft me doen besluiten om naar hier te komen”, aldus de verdediger, die voor het eerst alleen gaat wonen. “Ik zal al blij zijn als ik spaghetti kan koken.” Het is jouw eerste buitenland­se avontuur. Hoe groot is deze stap in het onbekende?

“In het begin was ik natuurlijk bang en bezorgd. Ik wist al dat in Europa een andere cultuur heerst dan in Japan. Ik heb STVV moeten opzoeken via Google. De eerste indrukken waren positief. De aanwezighe­id van andere Japanners heeft mij uiteindeli­jk overhaald om naar Sint-Truiden te komen.”

Je kwam uit voor het universite­itsteam van Ryutsu Keizai University. Wat studeerde je in Ryugasaki?

“Ik volgde rechten. Maar de kans dat ik later advocaat word, is wel héél klein. De universite­it trok mij aan voor het voetbal en koos voor mij een bijkomende opleiding. De schoolresu­ltaten waren van geen belang. Het voetbal stond altijd op de eerste plaats.”

Bijna exact een jaar geleden won je een gouden medaille op de Universiad­e, een competitie tussen universite­itsteams in Japan.

“De voldoening was ontzettend groot, want vooraf werden we afgestempe­ld als een zwak elftal. Maar we bewezen het ongelijk van iedereen. Door die overwinnin­g speelden we eind december nog het wereldkamp­ioenschap, dat we ook wonnen.”

In wat voor familie groeide je op?

“Mijn grootouder­s baten een restaurant uit op het racecircui­t Twin Ring Motegi. Ook mijn ouders werken daar. Ik zal hen enorm missen. Ik ben wel de enige van de familie die zich bezighoudt met voetbal, al de anderen zijn gepassione­erd door gymnastiek. Ik hoop dat ze mij snel eens komen bezoeken. Mijn vriendin maakt alvast de oversteek.”

Waar groeide je op in Japan?

“Ik ben afkomstig van Tochigi, een regio met twee miljoen inwoners in het oosten van Japan. Tochigi is vooral gekend voor haar dumplings, kleine deeghapjes. Ik ben er verlekkerd op.”

Over eten gesproken. Hoe zit het met jouw kookkunste­n?

“Ik bak er niet veel van (lacht). Koken wordt voor mij een grote uitdaging. Ik zal al blij zijn als ik een eerste keer spaghetti kan klaarmaken. In het begin zullen het toch gemakkelij­ke gerechtjes zijn. Ik heb in België trouwens al chocolade, wafels en frieten gegeten, heel lekker.”

Welke doelen leg je jezelf op?

“Ik wil mijn sterke punten nog verbeteren. Het zal een hele klus worden om mijn snelheid en passing naar een hoger niveau te tillen, maar ik ga er volledig voor. Ik wil ook snel Engels leren om mijn integratie te vergemakke­lijken.”

Heb je nog tijd voor hobby’s?

“In Japan hield ik er van om (natuurlijk­e) warmwaterb­ronnen te bezoeken en er uren in te baden. Maar in België is dat helaas niet mogelijk. In mijn appartemen­t is zelfs geen bad. Ik zal dus op zoek moeten gaan naar een nieuwe hobby.”

Het bestuur van STVV leest mee. Die jacuzzi is onderweg.

Ik heb in België al chocolade, wafels en frieten gegeten, heel lekker

Yuta KOIKE In Japan hield ik er van om warmwaterb­ronnen te bezoeken en er uren in te baden. Maar in België is dat helaas niet mogelijk. In mijn appartemen­t is zelfs geen bad

Yuta KOIKE

 ?? FOTO SM ?? Yuta Koike (21).
FOTO SM Yuta Koike (21).
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Yuta Koike wil in Sint-Truiden vooral aan zijn snelheid en passing werken.
FOTO SERGE MINTEN Yuta Koike wil in Sint-Truiden vooral aan zijn snelheid en passing werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium