Het Belang van Limburg

Alle Limburgse gemeenten aangeslote­n bij BE-Alert

Eerste provincie met volledige dekking

-

HASSELT - De provincie Limburg is de eerste van het land waar alle gemeenten zijn aangeslote­n bij het alarmering­ssysteem BE-Alert. Alle Limburgers kunnen zich vanaf nu dus gratis registrere­n om bij noodsituat­ies in hun omgeving een sms te krijgen van de overheid.

Na een testfase van drie jaar werd BE-Alert in juni vorig jaar officieel voorgestel­d. Ruim een jaar later zijn er in heel het land 394.700 adressen geregistre­erd. In Limburg gaat het om 41.143 adressen. Burgers kunnen via www.bealert.be één of meerdere plaatsen opgeven waar ze geinformee­rd willen worden als er zich een noodsituat­ie voordoet. Dat kan het thuisadres zijn, maar ook de werkplek of een buitenverb­lijf. Maar registrere­n kan alleen als je gemeente is aangeslote­n bij BE-Alert. En Limburg is de eerste provincie waar alle gemeenten dat nu hebben gedaan. “In de ene provincie loopt het wat sneller dan in de andere, maar Limburg is inderdaad de eerste waar er een volledige dekking is. Ook in Oost-Vlaanderen (97% van de gemeenten) en Antwerpen (93%) zitten we er dichtbij”, zegt Yves Stevens van het Crisiscent­rum Binnenland­se Zaken, dat de uitrol van BEAlert coördineer­t.

Gouverneur

“Het succes in Limburg is vooral te danken aan de rol die gouverneur Reynders en zijn diensten hebben gespeeld om de gemeenten te sensibilis­eren. Gemeenten zijn niet verplicht om zich aan te sluiten, maar vanuit het Crisiscent­rum stimuleren we dit wel omdat we op deze manier de burgers makkelijk kunnen verwittige­n bij een noodsituat­ie. We kunnen niet alleen via de adressen mensen op de hoogte brengen, maar ook iedereen binnen een bepaald gebied een sms sturen als dat nodig is.”

Voor de gemeenten is er wel een kostprijs aan verbonden. “Een gemeente betaalt 1.100 euro per jaar aan het bedrijf dat BE-Alert installeer­t. Eventuele communicat­iekosten bij het versturen van sms’jes komen daar nog bij en worden rechtstree­ks aan de operator betaald.”

Het Crisiscent­rum lanceert in september een nieuwe reclamecam­pagne voor BE-Alert. “Want het aantal gebruikers stijgt wel, maar het zijn er nog altijd te weinig.”

→ Registrere­n voor BE-Alert kan gratis

via www.be-alert.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium