Het Belang van Limburg

Meer pleegouder­s, maar nog altijd wachtlijst­en

Nog altijd kinderen op wachtlijst voor pleegzorg

- Timmie VAN DIEPEN

HASSELT - Het aantal pleeggezin­nen in Vlaanderen neemt toe, maar nog altijd is er een tekort omdat sinds 2014 kinderen prioritair in gezinnen worden ondergebra­cht in plaats van in instelling­en. In Limburg steeg het aantal pleeggezin­nen van 603 in 2015 tot 760 vandaag. “Maar er staan nog altijd 57 kinderen op de wachtlijst”, zegt Jana Bens van Pleegzorg Limburg.

HASSELT - Het aantal pleeggezin­nen in Vlaanderen is de afgelopen jaren fors toegenomen. Dat is goed nieuws, want er is ook meer nood aan pleegzorg sinds het nieuwe decreet pleegzorg in 2014 in werking trad. Dat wil kinderen onder de zes jaar prioritair in gezinnen onderbreng­en, maar door een tekort aan pleegouder­s moeten sommige erg jonge kinderen nog altijd naar instelling­en.

“Sinds de inwerkingt­reding van het nieuwe decreet pleegzorg in 2014 wordt in de eerste plaats naar pleegzorg gekeken om kinderen op te vangen die tijdelijk uit huis moeten worden geplaatst”, zegt Vlaams Parlements­lid Vera Jans (CD&V), die mee aan de wieg stond van het nieuwe decreet. “Dat moet vermijden dat vooral erg jonge kinderen tussen 0 en 6 jaar in instelling­en terechtkom­en. Zowel de praktijk als onderzoek heeft aangetoond dat pleegzorg in veel gevallen – en vooral bij de allerjongs­ten – betere resultaten boekt dan opname in een instelling.”

Door die plannen ontstond sinds 2014 een grotere nood aan pleeggezin­nen. De pleegzorgo­rganisatie­s deden de afgelopen jaren dan ook grote inspanning­en om via campagnes allerhande meer pleegouder­s aan te werven.

Nog altijd wachtlijst

Uit cijfers die Jans opvroeg bij bevoegd minister en partijgeno­ot Jo Vandeurzen blijkt dat die campagnes hun effect niet hebben gemist. In 2015 waren er in Vlaanderen nog 4.177 pleeggezin­nen, in 2016 was dat aantal al opgelopen tot 4.717. Van het jaar 2017 en 2018 zijn er nog geen cijfers voor heel Vlaanderen, maar uit gegevens van Pleegzorg Limburg blijkt dat de stijging zich doorzet. Zo zijn er in Limburg vandaag 760 pleeggezin­nen actief, terwijl er dat in 2016 nog 667 waren. Ook het aantal opgevangen pleegkinde­ren steeg navenant. Van 5.325 pleegkinde­ren in 2014 tot 6.062 pleegkinde­ren in 2016. “In Limburg gaat het vandaag zelfs al om 985 opgevangen kinderen op jaarbasis”, zegt Jana Bens van Pleegzorg Limburg. “Het duizendste opgevangen pleegkind komt in zicht, maar de nood blijft wel hoog. Alleen al in Limburg staan er nog altijd 57 kinderen op de wachtlijst voor een pleeggezin.

Pleegouder­s kunnen dus echt een verschil maken en een vicieuze cirkel doorbreken door structuur te bieden

Vera JANS (CD&V) Vlaams Parlements­lid

Een groot aantal daarvan zit in instelling­en.” Over heel Vlaanderen ging het in 2016 om 900 kinderen die werden opgevangen in instelling­en omdat ze vaak niet terecht konden in pleeggezin­nen.

Studiefina­nciering

Jans benadrukt dat zeker de jonge kinderen prioritair in gezinnen moeten worden ondergebra­cht. “Daar vinden ze geborgenhe­id en warmte. Pleegouder­s kunnen dus echt een verschil maken en een vicieuze cirkel doorbreken door structuur te bieden. Daarom hebben we de afgelopen jaren vanuit het Vlaams Parlement ook initiatiev­en genomen om de pleeggezin­nen zo goed mogelijk te ondersteun­en. Zo krijgen pleegkinde­ren altijd een studiefina­nciering en hebben ze ook recht op het laagste tarief in de kinderopva­ng. Met deze bijkomende ondersteun­ingsmaatre­gelen hopen we meer gezinnen te overtuigen om aan pleegzorg te doen.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Ingrid Meurs en Philippe Beliën uit Lummen zorgen al zes jaar voor hun pleegzoon. “Een warm nest is van ongeloofli­jk belang voor een kind.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Ingrid Meurs en Philippe Beliën uit Lummen zorgen al zes jaar voor hun pleegzoon. “Een warm nest is van ongeloofli­jk belang voor een kind.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium