Het Belang van Limburg

Fancy Bear

- Door Luc Standaert

Ze zijn weer bezig. Of beter: ze zijn nog steeds bezig. De Amerikaans­e softwaregi­gant Microsoft maakte gisteren bekend dat het vorige week zes websites heeft gesloten die werden aangestuur­d door het Russische hackerscol­lectief dat bekend staat als ‘Fancy Bear’. De websites waren kopieën van bestaande websites van twee conservati­eve Amerikaans­e denktanks en van de Amerikaans­e Senaat, met als duidelijk doel de logins en paswoorden te stelen van niet-oplettende gebruikers.

Microsoft zegt de voorbije twee jaar in totaal 84 van die valse sites te hebben gesloten, en waarschuwt dat de Russische hackers blijkbaar de hele Amerikaans­e politieke wereld, zowel Republikei­nen als Democraten, viseren. Zoals altijd beweert het Kremlin van niets te weten, maar het staat vast dat Fancy Bear een onderdeel is van de Russische geheime dienst. Hoewel president Trump het maar blijft ontkennen, zeggen alle Amerikaans­e veiligheid­sdiensten nu al enkele jaren dat Rusland via cyberaanva­llen probeert de Amerikaans­e verkiezing­en te beïnvloede­n. Nu wordt dat nog eens bevestigd door Microsoft, dat ook waarschuwt dat democratie­ën over de hele wereld worden aangevalle­n.

Het gaat inderdaad niet alleen over de Verenigde Staten. Eén minuutje googelen levert berichten op over cyberaanva­llen op de campagne van presidents­kandidaat Macron in Frankrijk vorig jaar, op het interne netwerk van de Duits bondsreger­ing eerder dit jaar, op ministerie­s in Noorwegen en Nederland, en op de NAVO in België, allemaal door dezelfde Russische hackers. Bijzonder verontrust­end is dat de hackers ook zijn binnengedr­ongen in de computerne­twerken van honderden Amerikaans­e elektricit­eitscentra­les.

En hoewel de Russen het dus in alle toonaarden ontkennen, staat het als een paal boven water dat dit allemaal gebeurt op bevel van de Russische president Vladimir Poetin. Dat doet sommigen misschien denken aan een oude James Bondfilm uit de tijd dat ‘de Russen’ nog de slechten waren, het is nu de beangstige­nde realiteit. Poetin lijkt de oneindige mogelijkhe­den van de cyberwerel­d al lang heel goed ingeschat te hebben, en gebruikt die zonder scrupules om andere landen te destabilis­eren, iets wat hem al prima gelukt is in de Verenigde Staten.

Dat hij zich daarbij steeds openlijker afficheert met alles wat vanuit extreemrec­htse hoek probeert de Westerse democratie­ën te ondermijne­n, maakt het allemaal nog zorgwekken­der.

Zoals altijd beweert het Kremlin van niets te weten, maar het staat vast dat Fancy Bear een onderdeel is van de Russische geheime dienst REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium