Het Belang van Limburg

“Ons oude Offerfeest bestaat niet meer”

Laatste keer onverdoofd slachten in Limburg

- Zahra BOUFKER

MAASMECHEL­EN/GENK - Sinds gisteravon­d vieren moslims wereldwijd drie dagen lang het Eid al-Adha, bij ons bekend als het Offerfeest. Ook in Limburg, al gebeurt dat dit jaar voor het laatst op de traditione­le manier, met het onverdoofd slachten van een schaap. Dat kan enkel nog in de slachthal van Eisden, waar dit jaar 100 schapen onverdoofd geslacht werden. In Genk konden moslimgezi­nnen hun schapen verdoofd laten slachten op een tijdelijke private slachtvloe­r, een initiatief van ondernemer Fazli Yilmaz en zijn vrouw. Maar veel moslims betaalden liever voor een offer in het buitenland. “Van het Offerfeest zoals we dat vroeger kenden, kunnen we enkel nog dromen.”

“Hoe we dit jaar vieren? Met een familiebez­oek”, zeg Halil Okur uit Dilsen-Stokkem. “Meer kunnen we hier niet doen. Het Offerfeest zoals we dat kenden, daar kunnen we alleen nog van dromen. Voor een echt feest moeten we naar ons thuisland. Daar heb ik dit jaar ook mijn offer laten brengen, tegen betaling. Jammer. Maar ik denk dat het deels onze eigen schuld is dat het onverdoofd slachten verboden is. In het begin gooiden wij het slachtafva­l waar het niet thuishoord­e. Maar toch vind ik dat de overheid ons moet toelaten om ons Offerfeest te vieren zoals we dat altijd deden.” Maar diezelfde overheid heeft al beslist: vanaf volgend jaar geldt in Vlaanderen een totaalverb­od op onverdoofd slachten. En dit jaar is het in Limburg enkel nog mogelijk in de slachthal in Eisden.

Kinderen

In Genk hebben ondernemer Fazli Yilmaz en zijn vrouw een tijdelijke slachtvloe­r ingericht waar Limburgse moslims terechtkun­nen om hun schaap verdoofd te laten slachten. “We letten er speci- aal op dat het dier na de verdoving nog reageert. Zo weten we dat het schaap door ons wordt gekeeld en brengen we het offer toch op een rituele manier. Op die manier kan ik het Offerfeest waarmee ik ben opgegroeid toch doorgeven aan mijn kinderen”, zegt Yilmaz. In Genk zijn 470 schapen op die manier geslacht. “120 van Genkenaren en 350 van moslims buiten Genk. Voor de Genkse moslims worden de onkosten betaald door de stad, voor de anderen rekenen we 35 euro per schaap. Maar 2,5 procent van onze winst gaat sowieso naar een goed doel.”

Alternatie­ven

Dierenarts Magali Daems uit Lummen kijkt de hele dag toe hoe schapen op de slachtvloe­r in Genk een elektrosho­ck krijgen en daarna gekeeld worden. “Ik sta hier vooral om toe te zien of de wet op het dierenwelz­ijn wordt nageleefd. In het begin ging het wat moeizaam, het verdoofd slachten is nieuw voor veel mensen hier. Maar nu verloopt alles al vlotjes.” Mehmet Ustun, voorzitter van de Moslimexec­utieve, viert het Offerfeest tijdens zijn vakantie in Turkije. In het verdoofd slachten zoals in Genk gebeurt, ziet hij geen heil. “We hebben advies gevraagd aan onze raad van theologen en die gaan niet akkoord. Maar we laten de moslims in België vrij hoe ze dit interprete­ren. We voeren zeker gesprekken rond alternatie­ven voor het onverdoofd slachten, en overleggen hoe we ons in de toekomst gaan organisere­n. Maar eerst wachten we nog op een uitspraak van de rechter hierover. Eén ding is zeker: we zullen altijd de wet respectere­n.”

 ??  ??
 ?? Foto ZAHRA BOUFKER ?? Het slachthuis van Eisden (rechts) is de laatste plaats in Limburg waar moslims hun schaap onverdoofd kunnen laten slachten. “En volgend Offerfeest is het ook hier voorbij.”
Foto ZAHRA BOUFKER Het slachthuis van Eisden (rechts) is de laatste plaats in Limburg waar moslims hun schaap onverdoofd kunnen laten slachten. “En volgend Offerfeest is het ook hier voorbij.”
 ??  ?? Fazli Yilmaz en zijn vrouw hebben in Genk een tijdelijke slachtvloe­r ingericht.
Fazli Yilmaz en zijn vrouw hebben in Genk een tijdelijke slachtvloe­r ingericht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium