Het Belang van Limburg

“Bijna niemand weet wat in Congo gebeurde”

Herdenking­sbeleid nodig om gruwel van Leopold II niet te vergeten

- Tex VAN BERLAER

Na de algemene afkeer over de racistisch­e gezangen op Pukkelpop, beseffen ook de jongeren die zich eraan schuldig maakten dat hun gedrag niet door de beugel kan. Toch heeft ons land nog een grote inhaalbewe­ging voor de boeg als het gaat om de gruwel in Congo. “We erkennen dan wel onze fouten in de kolonies, maar bedekten die vroeger steeds met de mantel der liefde.”

Sinds deze zomer is Brussel een plein rijker. In het bijzijn van zo’n 350 mensen werd op 30 juni het nieuwe Patrice Lumumbaple­in ingehuldig­d. De naamgeving komt er te midden van de steeds luider klinkende roep om standbeeld­en van koning Leopold II te verwijdere­n, of ze tenminste te voorzien van een infobord waarop de wandaden van het koloniaal beleid worden geduid. Tot voor kort was dat ondenkbaar. “Zelfs acht jaar geleden, bij de vijftigste verjaardag van de Congolese onafhankel­ijkheid, stond de vraag om een Lumumbaple­in niet eens op de agenda”, zegt historicus Idesbald Goddeeris (KULeuven). “Gaan we nog verder in de tijd, dan zie je hoe we onze fouten in de kolonies wel erkenden, maar steeds bedekten met de mantel der liefde.”

Pukkelpop

De gruwel wordt nu wél erkend, wat deels verklaart waarom de racistisch­e gezangen van enkele jongeren op Pukkelpop zo’n grote commotie veroorzake­n. Er is dan ook weinig onschuldig­s aan een tekst als ‘Handjes kappen, de Congo is van ons’ en ‘Diamanten rapen’, als je weet hoe het Belgische schrikbewi­nd Congolezen verminkte, en leidde tot de dood van naar schatting één tot tien miljoen mensen. En dat vooral door de jacht op de kostbare grondstoff­en van het Afrikaanse land, die begon omstreeks 1885. Toch is er nog een hele lange weg af te leggen in die bewustword­ing, te beginnen bij het onderwijs. “Jongeren leren nog altijd te weinig over het kolonialis­me en de gevolgen ervan”, zegt Nadia Nsayi, beleidsmed­ewerker Centraal-Afrika bij Broederlij­k Delen. “We weten alles over de Holocaust, maar over de wandaden van Leopold II en de staat België begrijpen we nog steeds te weinig.” Op die nagel klopt muzikant Ronny Mosuse, zoon van een Congolese vader, al geruime tijd, onder meer met een boek in 2015. “Ik hoorde iemand op de radio zeggen dat ‘iedereen toch weet wat er in Congo is gebeurd’”, zegt hij. “Maar dat is het nu net: bijna niemand weet het. Zo heeft mijn generatie nooit iets geleerd over die episode, tenzij over de grondstoff­en van de provincie Katanga.”

Collectief vergeten

Toch is de koloniale schandvlek vandaag geen verplichte kost in het onderwijs. “Maar elke leerkracht weet dat de koloniale geschieden­is belangrijk is. Nu behandelt elk geschieden­isboek dat verleden”, zegt Karel Van Nieuwenhuy­se, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Leraren Geschieden­is (VVLG). “Een groot verschil met de jaren 70 en 80.”

Vanaf september volgend jaar moet het onderwijs scholieren in het middelbaar wel aansporen om “de complexe relatie tussen het heden en verleden” te begrijpen. En onvermijde­lijk komt die tussen Congo en België dan aan bod.

“De economisch­e én psychologi­sche erfenis is er nog altijd. Zo vindt een meerderhei­d van de Congolezen België verantwoor­delijk voor de toestand van Congo op dit moment”, zegt Nsayi.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? “We weten alles over de Holocaust, maar over de wandaden van Leopold II begrijpen we nog steeds te weinig”, klinkt het bij Broederlij­k Delen na de racistisch­e gezangen op Pukkelpop.
FOTO BELGAIMAGE “We weten alles over de Holocaust, maar over de wandaden van Leopold II begrijpen we nog steeds te weinig”, klinkt het bij Broederlij­k Delen na de racistisch­e gezangen op Pukkelpop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium