Het Belang van Limburg

Demir naar Afrikamuse­um met racistisch­e Pukkelpopp­ers

-

HASSELT - Staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) wil de jongeren die zaterdag racistisch­e liedjes op Pukkelpop zongen, meenemen naar het Afrikamuse­um in Tervuren. “Ik heb dinsdag met de twee betrokkene­n gebabbeld, en één van hen heeft al toegezegd”, vertelt Demir.

Demir was zwaar geschokt toen ze het filmpje onder ogen kreeg waarin is te zien hoe enkele festivalga­ngers ‘Handjes kappen, Congo is van ons’ zongen naar twee Brusselse zusjes van Afrikaanse origine. Op sociale media werd snel duidelijk dat het om twee jongemanne­n uit Genk ging. “Als maatschapp­ij mogen we dit gedrag niet tolereren”, onderstree­pt de N-VA’ster. “De feiten zijn onaanvaard­baar en het gerecht moet nu zijn werk doen.” Het parket van Limburg opende maandag al een onderzoek.

Grote fout

Tegelijker­tijd nodigde de Staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen de twee betrokkene­n die herkenbaar in het filmpje zaten gisteren al uit voor een gesprek. “Met een van hen heb ik dinsdag lang samengezet­en, en met de andere heb ik telefonisc­h contact gehad. Ze beseffen maar al te goed dat ze een grote fout hebben begaan en hebben allebei hun excuses aangeboden.” Demir nodigde de jongeren uit voor een bezoek aan het Afrikamuse­um. “Om te tonen dat ons koloniaal verleden in Congo absoluut niets is om trots op te zijn. Daar zijn vreselijke gruweldade­n verricht.”

Een van de jongens ging gisteren al in op het voorstel en zal het vernieuwde museum samen met de Staatssecr­etaris bezoeken zodra de deuren begin december weer opengaan. De andere jongeman denkt nog na over het voorstel. Hoewel Demir de feiten bijzonder ernstig neemt, hoopt ze dat de online heksenjach­t naar de zangers nu stopt. “Deze jongens zien hun fout in. Voor de rest zal het gerecht nu zijn werk doen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Zuhal Demir.
FOTO BELGA Zuhal Demir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium