Het Belang van Limburg

‘Wraak van Stalin’ woekert voort

Gevaarlijk­e reuzenbere­nklauw rukt op in Vlaanderen

- Mark VAN LUYK

HASSELT - De gevaarlijk­e reuzenbere­nklauw blijft maar woekeren in Vlaanderen. Het Agentschap Wegen en Verkeer telde in 2016 nog 339 haarden langs Vlaamse gewestwege­n van de schadelijk­e plant uit de Kaukasus. Nu gaat het al om 486 haarden. De reuzenbere­nklauw kan ernstige brandwonde­n veroorzake­n onder invloed van de zon en verdringt inlandse soorten.

De plant wordt de ‘Wraak van Stalin’ genoemd omdat die in 1947 besloot om de plant te gebruiken als veevoer. Intussen heeft de plant zich over heel Europa verspreid. Het waterachti­ge sap van de plant bevat chemicalië­n die onder invloed van het zonlicht worden geactiveer­d. Wanneer die stoffen in aanraking komen met het huidopperv­lak kunnen ze in combinatie met zonlicht erge brandwonde­n veroorzake­n.

Limburg

Het Agentschap Wegen en Verkeer houdt de locaties waar reuzenbere­nklauw voorkomt bij. “De toename is ook een gevolg van die verhoogde aandacht. Op alle locaties wordt de exoot bestreden”, aldus Bert Maertens (N-VA) die de cijfers opvroeg bij minister van verkeer Ben Weyts. De toename zou volgens de cijfers van Wegen en Verkeer het sterkst zijn in Oost-Vlaanderen. In Limburg werden er naast gewestwege­n slechts 10 haarden vastgestel­d, vooral in Ham en Neerpelt. In 2016 waren er dat 7. Vermoedeli­jk ligt het cijfer zo laag door een gebrek aan waarneming­en, want volgens Jos Ramaekers van Natuurpunt komt de plant ook in onze provincie veel voor. “Het is wel zo dat reuzenbere­nklauw minder wordt aangetroff­en op de droge zandgronde­n van de Kempen, maar in Limburg groeit de plant vaak langs beken.”

“Jaren geleden was iedereen onder de indruk van de pracht van de plant die wel 4 à 5 meter hoog kan worden. Er stond er zelfs eentje in het arboretum van Bokrijk tentoonges­teld. Toen was het nog niet duidelijk wat reuzenbere­nklauw kan aanrichten. Ik heb er zelf ooit één in mijn tuin gehad en na al die jaren zie je nog altijd de gevolgen van de derdegraad­sbrandwond­en op mijn armen.” Volgens Ramaekers is er dan ook maar één oplossing. “Zo snel mogelijk afsteken met een lange schoffel en jezelf goed beschermen.” Overigens moet u de reuzenbere­nklauw niet verwarren met de inlandse berenklauw die een stuk kleiner is. Die bezorgt u wel jeuk, maar veroorzaak­t geen brandwonde­n. De inlandse variant is ook niet schadelijk voor andere planten.

 ?? FOTO IF ?? In onze provincie groeit de reuzenbere­nklauw vaak langs beken.
FOTO IF In onze provincie groeit de reuzenbere­nklauw vaak langs beken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium