Het Belang van Limburg

Microsoft sluit websites van Russische hackers

- Luc STANDAERT

REDMONT - Softwaregi­gant Microsoft zegt een reeks cyberaanva­llen tegen Amerikaans­e conservati­eve organisati­es verijdeld te hebben. Volgens Microsoft waren de aanvallen het werk van het Russische hackerscol­lectief Fancy Bear.

Vorige week heeft Microsoft met een gerechteli­jk bevel in de hand nog zes domeinname­n ontmanteld en de controle ervan overgenome­n, zo maakte Microsoft-voorzitter Brad Smith bekend. De voorbije twee jaar heeft het bedrijf die aanpak twaalf keer gebruikt en op die manier 84 valse websites gesloten, geassociee­rd met het intussen beruchte Russische hackerscol­lectief Strontium, ook bekend als Fancy Bear of APT28, dat vermoedeli­jk een onderdeel is van de Russische geheime dienst.

Paswoorden stelen

De hackers creëren domeinname­n en websites die heel erg lijken op bestaande websites, met als doel logins en paswoorden te stelen van onopletten­de gebruikers die proberen in te loggen. Concreet werden nu het Hudson Institute en het Internatio­nal Republican Institute geviseerd. Dat zijn twee conservati­eve denktanks die Donald Trump steunden bij de presidents­verkiezing­en in 2016, maar nu vinden dat de president niet hard genoeg optreedt tegen Rusland. Er werden ook drie websites opgedoekt die leken op officiële websites van de Amerikaans­e Senaat.

Gelijkenis­sen met 2016

Volgens het internetbe­drijf zijn er geen aanwijzing­en dat de websites al gebruikt waren voor aanvallen. Het bedrijf is intussen zo oplettend dat het er vaak al in slaagt de verdachte websites op te doeken vlak nadat ze gecreëerd zijn. Microsoft zegt wel gelijkenis­sen te zien met wat het gezien heeft rond de presidents­verkiezing­en van 2016 in de VS en 2017 in Frankrijk. “Het is duidelijk dat democratie­ën over de hele wereld worden aangevalle­n”, zo zei Brad Smith.

Microsoft zegt ook te vrezen dat er in de aanloop naar de Amerikaans­e verkiezing­en van dit najaar een steeds ruimere groep geviseerd wordt van organisati­es die banden hebben met een van de twee grote Amerikaans­e politieke partijen. Zoals steeds ontkent het Kremlin alles. “We weten niet over wat voor hackers ze het hebben”, zei Dmitry Peskov, de woordvoerd­er van president Poetin. “We zien niet in op basis van welke bewijzen ze tot die conclusies komen.”

 ?? FOTO AFP ?? Microsoft-voorzitter Brad Smith: “Het is duidelijk dat democratie­ën over de hele wereld worden aangevalle­n door hackers.”
FOTO AFP Microsoft-voorzitter Brad Smith: “Het is duidelijk dat democratie­ën over de hele wereld worden aangevalle­n door hackers.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium