Het Belang van Limburg

Romeinse files

-

U dacht dat files enkel een hedendaags fenomeen zijn? Ook bij de Romeinen was het vaak aanschuive­n op de weg. Klinkt als een mop uit ‘Astérix’, maar er is historisch bewijs voor.

Ook de Romeinse wegen waren immers druk bevolkt, door ossenkarre­n en andere voertuigen getrokken door lastdieren. Vooral aan stadspoort­en en tolhuizen was het vaak aanschuive­n. Ja, ook in de Oudheid was er péage; die wegen door de Alpen betaalden zichzelf niet terug.

Op het gebied van verkeersdr­ukte was Rome een ramp: de stad telde op haar hoogtepunt een miljoen inwoners, maar was vele malen kleiner dan pakweg de metropool Alexandrië. En de infrastruc­tuur -voornameli­jk enge steegjes en doodlopend­e straten - liet te wensen over, een gevolg van de al te haastige heropbouw van de stad na de inname door de Galliërs in 387 voor Christus. “Een ijverige ondernemer spoedt zich voort te midden van muildieren en dragers; een droevige begrafenis­stoet moet om voorrang vechten met een stel beladen wagens”, pent Horatius in een brief van rond de eeuwwissel­ing. En ook toen werden de inwoners gek van al dat fileleed, getuige de schrijver Ausonius over het Bordeaux van de vierde eeuw. “Ik heb genoeg van die volksophop­ingen, dat rauwe gescheld op de kruispunte­n… Het echoot en galmt voortduren­d van allerlei kreten: ‘Stop! Geef ‘m een dreun! Ga er dan langs! Laat me erdoor! Kijk uit!”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium