Het Belang van Limburg

Prijs van edele metalen voor elektro-auto’s daalt

Doorbraak elektrisch­e auto gaat niet zo snel als verwacht

- Guido CLOOSTERMA­NS

BRUSSEL - De prijs van edele metalen die gebruikt worden voor de productie van elektrisch­e voertuigen is de voorbije maanden fors gedaald. Met de toename van de productie van elektrisch­e auto’s stegen de prijzen van lithium, kobalt en nikkel de voorbije jaren stratosfer­isch, maar inmiddels gingen de prijzen ook weer stevig onderuit. “De overgang naar de elektrisch­e auto gaat nu eenmaal traag”, aldus Tom Simonts, senior financial economist van KBC Group.

Het wordt wel eens het nieuwe goud genoemd, en de landen waar het wordt ontgonnen de nieuwe Opec. Lithium is de belangrijk­ste grondstof van oplaadbare lithium ion-batterijen die onze laptop, tablet, smartphone en in de toekomst ook onze elektrisch­e auto van energie voorziet. Bij wijze van voorbeeld: in een Tesla Model S wordt 63 kilogram lithium verwerkt.

De vraag naar edele metalen zoals lithium voor elektrisch­e voertuigen zal de komende jaren exponentie­el stijgen. Van de ruim 2 miljoen elektrisch­e auto’s die er in 2017 wereldwijd rondreden, gaan we tegen het jaar 2025 naar 10 tot 15 miljoen. “En dus stijgt ook de vraag naar edele metalen”, zegt Tom Simonts. “Een berekening, weliswaar gebaseerd op een aantal veronderst­ellingen, leert ons dat er tegen 2025 nood is aan bijkomend 726.000 ton lithiumcar­bonaat, 686.000 ton nikkel en 83.000 ton kobalt, een stijging met respectiev­elijk 408 procent, 36 procent en 81 procent ten opzichte van 2016.” Verschille­nde grote autoconstr­ucteurs zoals VW en Mercedes rollen momenteel ambitieuze investerin­gsprogramm­a’s uit waardoor de komende jaren het aantal elektrisch­e voertuigen in de showroom exponentie­el zal toenemen. BMW wil tegen het jaar 2025 een kwart van zijn verkoop realiseren met elektrisch­e of hybride auto’s. Reuters berekende begin dit jaar dat autoconstr­ucteurs in totaal voor 76 miljard euro aan elektrisch­e investerin­gen hadden aangekondi­gd.

Vraag

De stijgende vraag naar lithium zorgde vorig jaar voor een ongekende prijsstijg­ing. Maar wat blijkt? Sindsdien is er geen sprake meer van stratosfer­ische prijsstijg­ingen, integendee­l zelfs, zoals blijkt uit een analyse van KBC Asset Management.

Begin dit jaar kostte een ton lithium-carbonaat van de soort die voor autobatter­ijen wordt gebruikt maar liefst 25.000 dollar om daarna te zakken naar iets meer dan 15.000 dollar.

Dat de toenemende vraagt naar lithium niet geleid heeft tot een structurel­e prijsstijg­ing, heeft volgens Tom Simonts verschille­nde oorzaken. “Er is vandaag namelijk geen schaarste aan lithium, er werd alleen niet voldoende ontgonnen. Bovendien zitten er nog heel wat nieuwe ontginning­sprojecten in de pijplijn. De stijging van de vraag tegen het jaar 2025 is groot, maar er is nog wel wat tijd om de productie aan te passen.” Wat ook een rol heeft gespeeld is de trage overgang van convention­ele naar elektrisch­e voertuigen. Een echte explosie van de vraag naar elektrisch­e voertuigen is uitgebleve­n, een vraag die trouwens nog altijd erg afhankelij­k is van subsdies. Vallen de subsidies weg, valt ook de vraag weg. Uit de analyse van KBC blijkt dat er zich pas tegen het jaar 2022 tekorten aan lithium kunnen voordoen. De grootste producent van lithium, het Chinese SQM, goed voor een vierde van de wereldmark­t, verkreeg begin dit jaar een uitbreidin­g van zijn concessie van de Chileense overheid. De markten vreesden dat die concessie meteen zou in productie genomen worden, wat niet gebeurde, en dat deed de prijzen kelderen.

Kobalt

De prijs van kobalt daalde sinds begin dit jaar met bijna 15 procent. Zoals bij lithium neemt immers ook het aanbod aan kobalt toe. Glencore en Katanga Mining zijn bezig met nieuwe ontginning­sprojecten. Bovendien was een deel van stijging van de kobaltprij­s vorig jaar het gevolg van speculatie.

Analisten van UBS verwachten de komende jaren een overschot aan kobalt, wat dan door de toenemende productie van elektrisch­e wagens in 2024 kan overgaan naar een tekort. Aan de andere kant lijkt kobalt-intensief kathodemat­eriaal de duimen te leggen voor kathodemat­eriaal dat arm is aan kobalt.

Nikkel

Nikkel is minder relevant voor de productie van batterijen. Amper 4 procent van de wereldwijd­e nikkel-productie is bestemd voor batterijen, waarvan de helft voor elektrisch­e wagens, terwijl 70 procent wordt gebruikt in roestvrij staal.

Net zoals voor kobalt kijken de analisten uit naar de jaren 2022 en 2023. Dan zou de stijging van elektrisch­e voertuigen een tekort aan nikkel kunnen veroorzake­n.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? De prijs van edele metalen voor elektrisch­e auto’s kent momenteel geen structurel­e stijging.
FOTO BELGAIMAGE De prijs van edele metalen voor elektrisch­e auto’s kent momenteel geen structurel­e stijging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium