Het Belang van Limburg

Heibel over verplicht zaterdagwe­rk bij autofabrie­k VDL-NedCar

-

BORN - Bij de autofabrie­k VDL NedCar in het Nederlands­Limburgse Born is een conflict ontstaan over twee verplichte werkdagen op zaterdag. Dat is in strijd met de wet over de arbeidstij­d, zo vindt de vakbond.

De autofabrie­k die Mini’s produceert in opdracht van de Duitse autoconstr­ucteur BMW lag de voorbije maanden enkele keren plat door stakingen. Daardoor werd een achterstan­d opgelopen in de productie, wat de Duitse opdrachtge­ver niet kon appreciëre­n. De directie van VDL NedCar, waar ook zo’n 1.000 Belgen werken, vroeg inmiddels aan BMW om 2.250 auto’s minder te produceren, maar ook dat is niet voldoende om de achterstan­d weg te werken.

Verplicht op zaterdag

Aanvankeli­jk wilde de directie van VDL NeCar de achterstan­d inhalen door elke dag een uur langer te werken, maar dat is niet voldoende. Directeur Paul van Vuuren heeft nu beslist om het personeel op zaterdag 8 en zaterdag 15 september verplicht te doen werken. Alleen wie een geldige reden heeft, mag thuisblijv­en. “Zoals een werknemer recht heeft om te staken kan een werkgever hen verplichte­n om te komen werken”, aldus een woordvoerd­er. Volgens Petra Bolster van de vakbond FNV is het zaterdagwe­rk strijdig met de wet op de arbeidstij­den. “Die stakingen had NedCar natuurlijk makkelijk kunnen voorkomen door een fatsoenlij­ke CAO af te sluiten”, aldus Petra Bolster in het dagblad De Limburger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium