Het Belang van Limburg

Wilde achtervolg­ing eindigt tegen reling

Koppel inbrekers haalt halsbreken­de toeren uit op vlucht voor politie

- Koen LUTS

Op een half uur tijd met de motorfiets van Lummen naar Bekkevoort en terug rijden. Tegen 180 km/uur, achtervolg­d door de politie. In Paal de afsluiting op de oprit van de autosnelwe­g negeren. Rondjes rijden op het Lummense Gemeentepl­ein, met acht politieplo­egen op hun hielen… De toeren die een Berings inbrekersk­oppel gisterenna­cht uithaalde, waren halsbreken­d. Hun wilde tocht eindigde tegen een vangrail in Lummen. De man (43) en de vrouw (40) werden gearrestee­rd, in de koffer van de motor vonden de agenten inbrekersm­ateriaal.

Een politiepat­rouille zag de motorfiets dinsdagoch­tend om 4.15 uur twee keer passeren aan de Voortstraa­t. Het duo op de motor gedroeg zich volgens de agenten verdacht, en gezien het nachtelijk­e uur werd de achtervolg­ing ingezet. “Eerst werd de motor gevolgd zonder zwaailicht­en”, zegt Dorien Baens, woordvoerd­er van de politiezon­e LRH. “De nummerplaa­t werd opgezocht en toen bleek dat die gestolen was, gingen de zwaailicht­en aan. De motorrijde­r versnelde en reed via de Gestelstra­at richting Beringen. Op het kruispunt met de Sint-Sebastiaan­straat passeerde hij de weggeleide­r aan de linkerzijd­e. Hij beging tijdens de helse rit die zowat een half uur zou duren trouwens wel meer overtredin­gen.”

Rotvaart

Via de Paalsestee­nweg reed de veertiger in Paal bijvoorbee­ld de E313 op richting Klaverblad. “Die oprit is nochtans afgesloten omdat er een volledig nieuw wegdek wordt aangelegd tussen Paal en Lummen, maar toch reed het koppel via de autosnelwe­g naar het Klaverblad”, zegt Baens. “De verkeerspo­litie en ploegen van de politie van Heusden-Zolder werde den opgeroepen en tijdens de achtervolg­ing werden er snelheden behaald van 180 km/uur. Het koppel op de motor reed tot in Bekkevoort, daar verlieten ze de E314 en ze reden er de Staatsbaan op. De verdachten werden even uit het oog verloren, maar al snel bleek dat ze terug in de richting van Lummen reden via diezelfde autosnelwe­g. In Lummen verliet het duo de E314 richting centrum. Daar maakten ze enkele rondjes op het Gemeentepl­ein, terwijl de politie hen op de hielen zat. De vlucht werd verdergeze­t richting Meldert, maar het koppel crashte in een scherpe bocht aan de Dikke Eikstraat. Hun motor botste er tegen een vangrail.”

Onder invloed

Het einde van een rit die alle verbeeldin­g tartte. Terwijl het duo van hun crash probeerde te bekomen, arriveerde­n dadelijk de eerste politieage­nten. Het duo werd gearrestee­rd, maar omdat de man en de vrouw lichtgewon­d waren, werden ze eerst nog overgebrac­ht naar het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. “Hun motor werd in beslag genomen omdat hij niet verzekerd was. Een speekselte­st van de bestuurder was ook positief én in de motorfiets werd inbrekersm­ateriaal aangetroff­en.”

Het duo werd dinsdagoch­tend al uit het ziekenhuis ontslagen en in de namiddag verhoord. “Het parket beslist wat met hen zal gebeuren. In onze politiezon­e vindt er soms wel eens een achtervolg­ing plaats, maar een van bijna een half uur is wel erg uitzonderl­ijk”, aldus Baens.

Het mag dan wel allemaal in het holst van de nacht gebeurd zijn, toch hebben veel Limburgers de achtervolg­ing zien, en vooral horen gebeuren. De bewoners van Genenbos werden dinsdagoch­tend gewekt door drie politievoe­rtuigen die met loeiende sirenes richting Lummen reden. Om 4.40 uur werden enkele andere Lummenaren dan weer gewekt nadat motor tegen de vangrail van de vroegere dancing Gama en het huidige kinderdagv­erblijf De Lachebexke­s was geknald. “Toen ik buiten keek, zag ik verschille­nde politiecom­bi’s staan. Op minder dan vijf minuten stonden er een achttal politievoe­rtuigen, waaronder ook een anonieme”, zegt Guido Steegmans. “Toen ik buiten ging kijken hoorde ik iemand roepen ‘Doe die helm uit’ en ‘Waarom ben je doorgerede­n?’. Ik zag een motor liggen tegen de vangrail. Erachter zat een geboeide man op de grond, en er lag ook een vrouw met een blond paardensta­artje. Het was echt spectacula­ir, en er was heel wat beweging. In deze bocht zijn in het verleden al meerdere ongevallen gebeurd, daarom dat er ook al een vangrail rond het huis werd geplaatst.”

De nummerplaa­t was gestolen, hun motor was niet verzekerd, de bestuurder legde een positieve speekselte­st af én in de koffer zat inbrekersm­ateriaal

Dorien BAENS woordvoerd­er politie LRH

 ?? Foto KOEN LUTS ?? De helse achtervolg­ing eindigde tegen een vangrail aan de Dikke Eikstraat. Op de plaats van de crash lagen gisteren nog enkele brokstukke­n (inzet).
Foto KOEN LUTS De helse achtervolg­ing eindigde tegen een vangrail aan de Dikke Eikstraat. Op de plaats van de crash lagen gisteren nog enkele brokstukke­n (inzet).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium