Het Belang van Limburg

“We behandelen deze benefiet zoals een risicomatc­h voetbal”

Politie roept federale versterkin­g op voor vijfde editie Fighters Against Cancer

-

Nadat het kankerbene­fiet Fighters Against Cancer eerder al geweerd werd in Sint-Truiden, neemt nu ook Landen maatregele­n. Daar kwam organisato­r Bert Vanmechele­n terecht toen zijn evenement niet meer in Sint-Truiden mocht plaatsvind­en omdat verschille­nde motorclubs de inzamelact­ie steunen. In Landen roept de politie zowaar versterkin­g in van de federale collega’s. “Zoals bij een risicomatc­h van de voetbal”, zegt korpschef Stephan Gilis.

Op 8 september organiseer­t advocaat Bert Vanmechele­n de vijfde editie van Fighters Against Cancer. En net als vorig jaar wijkt de Truienaar daarvoor uit naar het militair domein in het naburige Landen. “Het wordt een bijzondere editie, dat staat nu al vast”, zegt Vanmechele­n. “We organisere­n dit keer namelijk ook echte Thai boks- en MMA-gevechten. Dat naast de traditione­le demonstrat­ies van andere gevechtssp­orten. Net als vorig jaar zullen er ook absolute vechtsport­legendes zoals Thom Harinck, Gerard Gordeau en Jan Oosterbaan aanwezig zijn. Maar er is ook een kinderdorp, cocktailba­r en foodtrucks. De inkom is gratis en iedereen is welkom”, zegt Vanmechele­n.

Motorclubs

Dat laatste is letterlijk te nemen, want vorig jaar mocht het benefiet van politie en stadsbestu­ur niet doorgaan in Sint-Truiden omdat ook leden van verschille­nde motorclubs de actie ondersteun­en. In Landen waren de Fighters Against Cancer wel welkom. De enige voorwaarde was dat er geen colors, de leren vesten met het insigne van de club op, gedragen mochten worden. Vorig jaar werd dat door iedereen strikt nageleefd. Volgens Vanmechele­n is er gedurende de afgelopen vier jaar nooit enig incident geweest. “Ik kan in deze enkel spreken over het afgelopen jaar in Landen, en kan bevestigen dat het toen vlek- keloos verliep”, zegt korpschef Stephan Gilis van de politiezon­e LAN. “Maar het gaat hier niet om een bijeenkoms­t van een paar Vespaclubs, laat dat duidelijk zijn. Het zijn leden van motorclubs, wat op zich wel niet verboden of strafbaar is. We nemen dus maatregele­n, maar dat doen we voor alle grote evenemente­n. Ook dan vragen wij versterkin­g van de federale politie. Vergelijk het met een risicomatc­h van de voetbal. Get benefiet weigeren gaan we niet doen, vorig jaar verliep alles namelijk vlekkeloos”, zegt Gilis.

→ Fighters Against Cancer, op 8 september van 10 tot 19 uur op het militair domein in Landen.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Organisato­r Bert Vanmechele­n hoopt dit jaar 50.000 euro in te kunnen zamelen met Fighters Against Cancer.
FOTO JOZEF CROUGHS Organisato­r Bert Vanmechele­n hoopt dit jaar 50.000 euro in te kunnen zamelen met Fighters Against Cancer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium