Het Belang van Limburg

“Geen makkelijke maar wel mooie taak”

Truienaar Wouter Vrancken moet KV weer naar eerste klasse brengen

- Thomas STANDAERT

Wouter Vrancken is de man op wiens schouders de loodzware verantwoor­delijkheid rust om KV Mechelen terug naar eerste klasse loodsen. De 39-jarige Truienaar tekende een contract voor twee seizoenen en leidde er gisteren zijn eerste veldtraini­ng. “De druk is gigantisch”, gaf hoofdaande­elhouder Olivier Somers toe. Maar Vrancken laat zich er niet door afschrikke­n. “Deze kans is te mooi om te laten liggen.”

“We volgden hem al een tijdje”

KV Mechelen presenteer­de zijn derde nieuwe coach in tien maanden tijd. Bij de terugkeer van Aleksander Jankovic (november 2017) en de aanstellin­g van Denis van Wijk (januari 2018) moest voorzitter Johan Timmermans het nog komen uitleggen. Nu was het hoofdaande­elhouder Olivier Somers himself die de ex-coach van Gravelo, THES en Lommel introducee­rde.

Somers: “We volgden hem al een tijdje. In de voorbije maanden hebben we toch een aantal gesprekken gehad met Wouter. En elke keer waren we onder de indruk van zijn visie.” Vrancken: “Vorig seizoen ben ik hier al eens komen praten (na het ontslag van Yannick Ferrera, red.). Toen was er al een goede klik maar de timing zat niet goed. Ik was net opgestapt bij Lommel en mijn trainersli­centies waren nog niet in orde. Ik vond dat mijn rugzak nog niet vol genoeg was om T1 te worden bij een grote club. Dankzij Glen De Boeck en KV Kortrijk heb ik de kans gekregen om mijn rugzak nog wat te vullen. Nu heb ik wel het gevoel dat ik er klaar voor ben. Deze kans was dan ook te mooi om te laten liggen.”

Bewuste keuze voor jonge coach “Bij de topclubs zie je steeds meer

jonge trainers”

Op de transferma­rkt koos KV vooral voor anciens. Als opvolger voor Van Wijk werd er bewust gekozen voor iemand van de opkomende generatie trainers. Houdt die keuze dan geen risico in? “We gaan liever voor een jonge coach die zich 110 procent wil geven dan te kiezen voor een oudgediend­e waar de motivatie toch anders is. Bij de topclubs zie je tegenwoord­ig ook steeds meer jonge trainers. Denk maar aan namen als De Roeck, Leko en Clement. Wij denken dat dit hét moment is om een kans te geven aan een jonge coach. Iemand die het DNA van de club bovendien nog kent als speler.”

“Ik ken het DNA en ik heb altijd een goed contact gehad met de supporters”, knikt Vrancken. “Eens je hier hebt gespeeld, blijf je altijd op een bepaalde manier betrokken. Op het veld voel je de geschieden­is die deze club uitstraalt. Tijdens matchen voel je ook de betrokkenh­eid van dat publiek tot op het veld. Als je de coach kan worden van zó een club ... . Hoe mooi is dat?”

Zijn voetbalfil­osofie “Dominant voetbal brengen”

Wat is de zo geroemde voetbalfil­osofie van Wouter Vrancken dan? “In de eerste plaats uitgaan van de eigen kwaliteite­n”, klinkt het. “Die kwaliteite­n zijn hier ook aanwezig. Met deze ploeg moeten we in staat zijn om dominant offensief voetbal te brengen. Dat is er de voorbije weken misschien iets te weinig uitgekomen.”

In zijn omgang met de spelers hanteert Vrancken een andere stijl dan Van Wijk. “Ik vind persoonlij­k contact met mijn spelers heel belangrijk. Ik wil ze niet alleen leren kennen als voetballer maar ook als persoon. Dat is nodig om hen op de juiste manier te kunnen prikkelen.” Toch schuwt Vrancken de harde hand niet. “Ik wil de spelers ook duidelijk op hun verantwoor­delijkhede­n wijzen. Ik ben niet van plan om de druk van hen weg te houden. Ze moeten lef en initiatief tonen in plaats van zich te verschuile­n achter de druk. Die leg je alleen jezelf op.”

De druk van de torenhoge favoriet

“Wie bang is van druk moet er niet aan beginnen”

Zijn voorganger pakte 2 op 9 en mocht inpakken. Als afschrikmi­ddel kan dat wel tellen. “Wie bang is van druk moet er niet aan beginnen”, zegt Vrancken. “Het is geen gemakkelij­ke opdracht, maar wel een mooie. Er zal druk zijn, maar met de steun van het Mechelse publiek zijn we gewapend.” Maandag wacht Vrancken zijn eerste opdracht in de bekermatch tegen QuévyMons. “Het is evident dat de competitie primeert, maar natuurlijk willen we ook winnen in de beker. Verwacht niet dat ik met de grove borstel door de ploeg zal gaan, maar ik zal wel wat veranderin­gen doorvoeren om ons op een andere manier te laten voetballen.” Fred Vanderbist en Sven Swinnen blijven aan boord als T2 en T3.

 ?? FOTO GMAX AGENCY ?? Vrancken tekende een contract voor twee jaar.
FOTO GMAX AGENCY Vrancken tekende een contract voor twee jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium