Het Belang van Limburg

“Spaans van Arton is

JÜRGEN ‘JORGE’ ROELANDTS MAAKT ZICH KLAAR VOOR ZIJN SPAANS AVONTUUR NAAR MOVISTAR IN 2019

- Bram VANDECAPEL­LE

Eerst tien jaar honkvast bij Lotto Soudal, dit jaar BMC en volgend jaar het grote avontuur. Op zijn 33ste trekt Jürgen Roelandts naar het Spaanse Movistar. “De tijden dat de Spanjaarde­n de Vlaamse klassieker­s als een strafkamp zagen, zijn voorbij.”

We brachten een Van Dale woordenboe­k ‘Nederlands – Spaans’ en een pocketboek­je ‘Spaans voor Dummies’ mee voor de foto. Het bleek onnodig. De keukentafe­l van Jürgen Roelandts in Peutie ligt vol met Spaanse vertaalboe­ken. “Mijn vrouw Agnes is een halve Spaanse. Sinds twee jaar probeer ik Spaans te leren door zelfstudie. Nu ik volgend jaar voor Movistar ga rijden, is het een spoedcursu­s geworden.”

Je wordt de eerste Belg in 40 jaar die voor dé Spaanse wielerploe­g gaat rijden. Een verrassend­e move.

“Ik was verrast door de interesse. Ik dacht eerst: Is dit een grap? Ik kende wel al een vijftal Movistar-renners, onder wie ook Alejandro Valverde. Toen ik van een van hen de bevestigin­g kreeg over die interesse was ik gecharmeer­d. De ploeg zocht ook zelf contact, dat is een teken dat ze je echt willen. Ik heb Movistar altijd al een chique ploeg gevonden. Team Sky heeft misschien een groter budget, maar ik vind Movistar leuker. Mocht ik van beide ploegen een aanbieding krijgen, dan zou ik altijd voor Movistar kiezen.”

Je hebt dus niet lang getwijfeld over het aanbod?

“Naast het verderzett­en van mijn huidige BMC-ploeg, was er nog een derde ploeg concreet, maar in mijn hoofd was de beslissing rap beklonken. Dat ik opnieuw carte blanche krijg in de klassieker­s gaf de doorslag. Ik koester nog steeds de ambitie om een Vlaamse klassieker te winnen. Dat gaat nog altijd iets gemakkelij­ker als kopman dan als helper. Misschien laten de andere ploegen een renner van Movistar ook iets sneller wegrijden dan een renner van BMC.”

Movistar is een ploeg met 40 jaar geschieden­is, maar in de Vlaamse klassieker­s stellen ze niks voor.

“Klopt. Ze hebben er dit jaar ook nauwelijks punten geraapt. Ze willen dat blijkbaar veranderen.”

Nochtans waren de Vlaamse koersen voor renners van Movistar een strafkamp.

“Die tijd is voorbij. Ploegmanag­er Eusebio Unzué zei dat er een paar jonge gasten zeer gemotiveer­d zijn voor de voorjaarsk­lassiekers. Dan heb je ook Sutterlin, Bennati en Rojas. En Erviti reed al top tien in de Ronde van Vlaanderen en ParijsRoub­aix. Ook Valverde kan er nog bijkomen in een paar koersen. Ik hoop ook dat ik deze ploeg iets kan leren. Ik ken mijn weg uit het hoofd in onze klassieker­s. Ook qua tactiek, want in hoeverre zijn zij op de hoogte van de specifieke bandendruk op kasseien?”

Ik kan mij inbeelden dat ze in Spanje nog steeds niet wakker liggen van de E3 Harelbeke. Heeft Movistar voor de voorjaarsk­oersen überhaupt een premiestel­sel?

“Voor de monumenten wel, maar ik denk niet voor een koers daar net onder, zoals de E3 Harelbeke. Dat is niet erg.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium