Het Belang van Limburg

Jef Hulsmans gaat voor record

Zonhovenaa­r zit al 36 jaar onafgebrok­en in gemeentera­ad

- Willy VANDAEL

Voor gemeentera­adslid Jef Hulsmans (CD&V) betekenen de verkiezing­en in oktober hopelijk een nieuwe stap richting record ‘onafgebrok­en in de gemeentera­ad zetelen’. Hulsmans heeft er nu al 36 jaar opzitten, maar bijna honderd jaar geleden deed Willem Maris nog beter. Maris zetelde ononderbro­ken van 1878 tot 1921 en heeft er dus nog zeven jaar extra opzitten. “Mijn gezondheid is nog prima, dus ik ga zeker voor dat record”, zegt Hulsmans vastberade­n.

Jef Hulsmans (65) staat ook de volgende verkiezing­en op de lijst van CD&V en hij is vast van plan het record van Willem Maris te verbreken. Jef Hulsmans werd in 1982 voor het eerst verkozen voor de toenmalige CVP, de partij die later CD&V werd. Met zijn carrière van 36 jaar is hij het gemeentera­adsraadsli­d van de huidige generatie die het langst onafgebrok­en zetelde in de gemeentera­ad.

De gouden medaille in de Zonhovense gemeentepo­litiek is voorlopig nog weggelegd voor Willem Maris. Die zetelde in totaal maar liefst 43 jaar onafgebrok­en in de gemeentera­ad. Hulsmans kwam voor het eerst op in 1982 en werd telkens opnieuw verkozen. Hij is een onlangs gepensione­erde werknemer van bpost, die mee voor het technische onderhoud van de postkantor­en zorgde en een team technici aanstuurde. In de loop der jaren combineerd­e hij die job met de ambten van zowel gemeentera­adslid, schepen, waarnemend burgemeest­er en ook voorzitter van de gemeentera­ad. Tijdens zijn politieke carrière van 36 jaar was hij ook provincier­aadslid.

Als Jef Hulsmans deze legislatuu­r uitdoet én opnieuw verkozen raakt, komt hij heel dichtbij het record van Maris, maar verbreken doet hij het nog nét niet. Dat gebeurt pas als hij er na deze legislatuu­r nog één jaartje kan bijdoen.

Honderd jaar oud record

Wijlen Willem Maris zetelde namelijk van 1878 tot 1921 in de gemeentera­ad. Dat was dus in totaal 43 jaar. Ook tijdens de oorlog tussen 1914 en 1918 was er een werkende gemeentera­ad in Zonhoven en de naam van Willem Maris komt voor in de notulen tot het jaar 1921. Hoe dan ook is Jef Hulsmans vast van plan om Maris voorbij te steken, want hij staat gewoontege­trouw op de lijst van CD&V voor de komende gemeentera­adsverkiez­ingen. “Mijn grootste verwezenli­jking in de voorbije 36 jaar? Toen ik schepen was, stond ik mee aan de wieg van de bouw van de huidige gemeenteli­jke magazijnen aan de Industriew­eg,” zegt hij. “Daar ben ik wel trots op.” Mijn grootste ontgoochel­ing? Als je zes jaar schepen bent geweest en veel vertrouwen hebt kunnen opbouwen bij de mensen is het hard om daarna in de oppositie te belanden.”

Oplossinge­n

Wat hij verder nog wil bereiken? “Vanuit mijn inzet in diverse vereniging­en zette ik destijds de stap naar de politiek en dat doe ik nu al 36 jaar lang. Ik wil dingen in beweging zetten en zaken veranderen. Dan kan je niet aan de kant staan roepen, maar moet je de handen uit de mouwen steken. Daarom is mijn leidmotief in de politiek: ik tracht altijd deel te zijn van de oplossing en niet van het probleem. Bijvoorbee­ld op zoek gaan naar een verdere uitbreidin­g en ondersteun­ing van de kinderopva­ng”, besluit hij.

 ?? Foto WIVA ?? Jef Hulsmans toontzijn allereerst­e campagneaf­fiche,uit 1982.
Foto WIVA Jef Hulsmans toontzijn allereerst­e campagneaf­fiche,uit 1982.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium