Het Belang van Limburg

Open podium voor Ter Mottenplei­n

Nieuw stadsplein vanaf 1 september toegankeli­jk

- Mark DREESEN

Op het Ter Mottenplei­n in het centrum van Dilsen is met de oprichting gestart van het open podium met overkappin­g. Heel wat betonnen elementen staan momenteel in de steigers. “De aanleg van het Ter Mottenplei­n zit zo in een laatste fase”, aldus burgemeest­er Lydia Peeters (Open Vld). “Als straks de schoolpoor­ten opengaan, kunnen de 2.000 leerlingen die rond het plein onderwijs volgen gebruikmak­en van het gloednieuw­e plein.”

Het stadsbestu­ur van DilsenStok­kem wilde de stad een centraal plein geven waar handel en cultuur samengaan. Om die reden werden enkele jaren geleden meerdere woningen langs de Europalaan en Spileind aangekocht en afgebroken. “Het Ter Mottenplei­n is een ambitieus project geweest,” geeft burgemeest­er Lydia Peeters toe. “Een jaar geleden werd gestart met de grondwerke­n, maar nu krijgt men een mooie kijk op een plein met een lengte van 135 bij 52 meter. We hebben het Ter plein zelfs verlengd over de bestaande Europalaan in de richting van het stadhuis. Het verkeer tussen de kerk en de Rijksweg verloopt over het verhoogde Ter Mottenplei­n. Aan het stadhuis is een nieuwe halte voor De Lijn aangelegd. De bomen die centraal op het plein worden aangeplant, krijgen een uitloop naar het stadhuis, over de bestaande Europalaan dus. Zo krijgt men tussen de bestaande bibliothee­k en het kasteel van Dilsen een grote groene ruimte van rode beuken, Oosterse platanen, lindebomen en krentenbom­en. Ik ben blij dat het centrum van Dilsen een groot plein krijgt. Langs het plein zijn appartemen­ten in oprichting.”

Open podium

Het nieuwe Ter Mottenplei­n krijgt aan één zijde een straat van 4,60 meter breedte vanuit de Schoolstra­at in de richting van de Europalaan. Er is eenrichtin­gsverkeer. Naast de straat zijn er 22 parkeerpla­atsen voor auto’s en zes parkeerpla­atsen voor de bussen van de school. Het plein krijgt ook een verkeersvr­ije zone met zitbanken.

Burgemeest­er Peeters: “De leerlingen die met de bus naar school komen, stappen uit in de verkeersvr­ije zone. In die zone is er aandacht voor natuur en een groot open podium. Het podium is deels verhoogd, krijgt trappen, heeft betonnen zuilen met een overwelvin­g en heeft de uitstralin­g van een vierkant waarin een cirkel is verwerkt. De cirkel ligt een niveau lager dan het Ter Mottenplei­n. Op dit open podium kunnen culturele activiteit­en door scholen of vereniging­en georganise­erd worden. Het overdekte podium kan voor leerlingen ook dienst doen als overdekte wachtruimt­e tot de schoolbus er is. Op de zitbanken kunnen bewoners van het plein elkaar ontmoeten.”

Veiligheid

“Met de aanleg van het Ter Mottenplei­n proberen we inwoners te stimuleren om met de fiets naar school te komen”, gaat Peeters verder. “Hoe meer voetganger­s en fietsers op het plein, hoe groter de veiligheid. Om die reden ligt de fietsensta­lling van de stedelijke humaniora vlak naast de verkeersvr­ije ruimte van het Ter Mottenplei­n. Ook het fietspad langs de Europalaan is op het Ter Mottenplei­n verlegd en ligt nu verder van de straat. Ik kijk uit naar 1 september als we het plein in gebruik kunnen nemen. Het open podium zal dan grotendeel­s afgewerkt zijn. Het aanplanten van de bomen is voorzien in het najaar omdat het nu geen seizoen is om bomen te planten.”

Bezorgdhei­d

Heel wat inwoners van Dilsen hebben de afgelopen 120 werkdagen toegekeken naar de groei van hun Ter Mottenplei­n. “Het is te vroeg om nu al te zeggen dat het mooi is”, grapt Johan Grizon. “Ik heb voorlopig alleen maar een voorontwer­p gezien op papier. Ik hoop maar dat het podium niet te veel hangjonger­en aantrekt.”

 ?? Foto MARK DREESEN ?? Op het Ter Mottenplei­n staat het open podium helemaal in de steigers.
Foto MARK DREESEN Op het Ter Mottenplei­n staat het open podium helemaal in de steigers.
 ?? FOTO MMD ??
FOTO MMD
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium