Het Belang van Limburg

En toen waren ze al met drie

Opnieuw wolf gespot in ons land, dit keer in Hoge Venen

- Mark VAN LUYK

In 2011 werd in het Naamse Gedinne een wolf gefilmd tijdens opnames van het programma ‘Dieren in Nesten’. Daarna duurde het tot de herfst van 2016 voor er nieuwe meldingen bij onze Waalse buren binnenkwam­en. Op basis van zichtwaarn­emingen en aangevrete­n karkassen concludeer­de de Waalse minister van Natuur René Collin toen dat de wolf terug was in Wallonië, maar het heeft tot juni geduurd voor die uitspraak ook onomstotel­ijk bewezen kon worden.

Cameraval

Op 28 juni werd een Waalse wolf per toeval gefotograf­eerd door een cameraval die was bedoeld om edelherten op te volgen in de regio van de Hoge Venen. Op 9 augustus kwam er opnieuw een zeer duidelijke foto van een wolf binnen in dezelfde streek.

“Dit is het eerste duidelijke bewijs van de aanwezighe­id van een wolf in Wallonië”, zegt Diemer Vercayie van Natuurpunt. “Als het over hetzelfde dier gaat – wat we op basis van de beelden vermoeden – dan zou die wolf zich daar al minstens anderhalve maand geleden gevestigd hebben. Tel daarbij de vestiging van het wolvenpaar in Limburg, en we kunnen wellicht spreken van de Belgische terugkeer van de wolf.”

Sinds begin dit jaar werden er, naast Naya, nog twee wolven gemeld in Vlaanderen: een verkeerssl­achtoffer in Opoeteren en wolf August die deze zomer aan de zijde van Naya verscheen.

Koppeltjes

Het feit dat de Waalse wolf nu al sinds juni in dezelfde streek rondloopt, schept nog meer hoop. “Bij Naya heeft het twee maanden geduurd voor we wisten dat er in het gebied twee wolven rondliepen. Als een dier wat langer op dezelfde plek blijft rondhangen, bestaat de kans dat het om een koppel gaat dat van die plek hun leefgebied heeft gemaakt. Jonge wolven moeten op een gegeven moment weg uit het leefgebied van de ouders. Ze kunnen dan duizenden kilometers afleggen op zoek naar een eigen stek die nog niet bezet is en waar voldoende prooien zijn. Vinden wolven geen partner, dan trekken ze vaak verder.” Hoelang de wolf al in de Hoge Venen zit, is voorlopig nog niet duidelijk. “De Waalse overheid zal wellicht DNA-stalen nemen. Op basis daarvan is het mogelijk te achterhale­n waar de Waalse wolf vandaan komt en hoelang hij er al zit. Want iedere waargenome­n roedel in Europa is goed geïnventar­iseerd. ”

Kruispunt

De Hoge Venen lijken een uitstekend gebied om de wolf in ons land te laten gedijen. “Maar dat geldt evengoed voor Vlaanderen, waar een overvloed aan reeën en everzwijne­n leeft. Naya en August wonen bovendien op een militair domein, dus ze worden ook niet te veel gestoord door wandelaars met honden”, zegt Vercayie. België en Nederland zijn de laatste landen in Europa die wachten op de definitiev­e terugkeer van de wolf. “Maar dat het zou gebeuren, stond in de sterren geschreven. Wij leven op het kruispunt van twee uitbreiden­de wolvenpopu­la- ties in de Alpen en Duitsland.” Of de wolf hier kan blijven, hangt af van de mens. “Het maatschapp­elijk draagvlak is belangrijk. Er worden met het Wolvenplan al maatregele­n genomen om de kuddes van schapenhou­ders te beschermen. Het enige probleem is dat een roedel makkelijk 400 kilometer kan rondtrekke­n. Met ons dicht wegennetwe­rk kan een wolf al snel onder een auto komen en dan is het weer wachten op de volgende lichting. Dit is de eerste fase en de dieren zijn nu uiterst kwetsbaar. Toch is de kans groot dat de wolf op lange termijn zal blijven.”

Het nieuwe dier heeft nog geen naam. Het is ook nog niet duidelijk of het een mannetje of een vrouwtje is. “Daarvoor moeten we het DNA-onderzoek afwachten. Dan weten we ook of deze wolf al eerder een wetenschap­pelijke naam en nummer gekregen heeft op de plek van herkomst.”

 ?? FOTO HBVL ?? Op 28 juni en op 9 augustus werd in de Hoge Venen een wolf gefotograf­eerd door twee cameravall­en. Dat brengt het aantal wolven in ons land op drie: Naya en August in Limburg, en de nieuwe wolf.
FOTO HBVL Op 28 juni en op 9 augustus werd in de Hoge Venen een wolf gefotograf­eerd door twee cameravall­en. Dat brengt het aantal wolven in ons land op drie: Naya en August in Limburg, en de nieuwe wolf.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium