Het Belang van Limburg

5.383 eigenaars van zonnepanel­en laten geld liggen

Niet geregistre­erd, dus geen vergoeding voor groene stroom

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - 5.383 eigenaars van zonnepanel­en die recht hebben op groenestro­omcertific­aten, hebben zich nog altijd niet opnieuw geregistre­erd bij hun distributi­enetbeheer­der. Daardoor krijgen ze geen vergoeding voor hun groene stroom. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).

Sinds november 2016 moeten eigenaars van zonnepanel­en zich opnieuw registeren bij hun distributi­enetbeheer­der, daarvoor was dat bij

de Vlaamse energiereg­ulator. “Ik vind het weinig klantvrien­delijk dat de distributi­enetbeheer­ders nu al bijna twee jaar wachten tot mensen zichzelf registrere­n”, zegt Vlaams parlements­lid Johan Danen (Groen), die de gegevens opvroeg bij Tommelein. “Als het gaat om te betalen zijn Infrax en Eandis wel daar, maar als het gaat om te geven blijkbaar niet.”

“Het is toch logisch dat je bij de start van een nieuwe databank werkt met gecontrole­erde gegevens”, zegt Björn Verdoodt, woordvoerd­er van Infrax.

BRUSSEL - 5.383 eigenaars van zonnepanel­en die nog recht hebben op groenestro­omcertific­aten vragen die niet aan en krijgen dat geld dus niet. Vroeger werden die certificat­en geregeld via de Vlaamse energiereg­ulator Vreg, maar sinds november 2016 moeten eigenaars zich opnieuw registrere­n bij de distributi­enetbeheer­ders. “De overheid weet wie recht heeft op die certificat­en. Waarom loopt dat dan niet automatisc­h?”, vraagt Vlaams Parlements­lid Johan Danen (Groen) zich af.

Momenteel zijn er 297.206 geregistre­erde eigenaars van installati­es van zonnepanel­en in Vlaanderen. Dat zijn alle installati­es, ook die waar je geen groenestro­omcertific­aten voor krijgt. Installati­es die dateren van voor 14 juni 2015 hebben nog recht op groenestro­omcertific­aten. Daarna is dat systeem alvast voor kleine installati­es afgeschaft. Probleem is dat sinds 14 november 2016 niet meer de Vlaamse energiereg­ulator Vreg maar wel distributi­enetbeheer­ders als Infrax het aanspreekp­unt zijn voor eigenaars van zonnepanel­en. De eigenaars moeten zich opnieuw registrere­n en dat heeft niet iedereen gedaan. “Ze moeten zich bij ons melden met hun code die ze indertijd hebben gekregen via brief of mail”, zegt Björn Verdoodt, woordvoerd­er van Infrax. “Als ze die code niet meer hebben, kunnen ze die via het unieke nummer van hun installati­e (het PVZnummer, nvdr.) en hun adres opnieuw opvragen. Dat kan via onze infolijn of via onze website.”

Automatisc­h

“Waarom kan dit niet automatisc­h gebeuren?”, vraagt Vlaams Parlements­lid Johan Danen (Groen) zich af. “De Vreg had de gegevens van deze eigenaars al en de distributi­enetbeheer­ders betaalden daarvoor de certificat­en toch ook al uit.”

“Voor deze nieuwe opdracht wilden we starten met een nieuwe database”, reageert Verdoodt. “Het is toch goed dat mensen even opnieuw hun gegevens en hun bankrekeni­ngnummer controlere­n en ons melden dat hun installati­e ook nog in gebruik is. Het gaat ook om een zeer kleine groep die niet in orde is, amper 1,8 procent van de installati­es.”

“Dat zijn er nog altijd 5.383”, zegt Danen. “Weliswaar minder dan de 10.000 van vorig jaar, maar toch nog een groot aantal. Dat mensen zich niet zouden melden om zo het prosumente­ntarief voor eigenaars van zonnepanel­en te ontlopen, kan hier echt niet meespelen. Want dit zijn allemaal installati­es die al bekend zijn bij de beheerders. De eigenaars betalen dat bedrag dus al. Als het gaat om te betalen, weten ze je wel te vinden. Als het gaat om geld te geven, blijkbaar niet. Ik vind dit in elk geval weinig klantvrien­delijk.” Hoeveel geld de klanten mislopen, hangt af van hun situatie. Het totale bedrag is niet bekend. Danen vroeg al uitleg aan minister van Energie Bart Tommelein

(Open Vld).

Als het gaat om te betalen, weten ze je wel te vinden. Als het gaat om geld te geven blijkbaar niet

Johan DANEN (Groen) Vlaams Parlements­lid

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium