Het Belang van Limburg

Lichtstad krioelt van de ratten

Parijse rattenplaa­g groeit uit tot politieke prioriteit

- Marc VAN DE WEYER

PARIJS - Ze zijn twee keer zo talrijk als de menselijke bewoners. Ze zijn overal. En ze zijn steeds brutaler. De ratten van Parijs vormen zo langzamerh­and een plaag die nu ook de paleizen van de Republiek heeft bereikt en een doorslagge­vende rol kan spelen in de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2020.

De beelden van ratten in metrogange­n, krioelend in parken, flanerend langs de Seine, voedsel zoekend aan de voet van de Eiffeltore­n zijn al de wereld rond gegaan. De Franse hoofdstad kampt met een rattenplaa­g; nu ook tot in het centrum van de macht. Leden van de Assemblée nationale doen hun beklag over de aanwezighe­id van de knaagdiere­n in het Palais Bourbon, de zetel van de Franse volksverte­genwoordig­ing. En de woordvoers­ter van La République en Marche, de partij van de macroniste­n, raadt de president aan om een rattenjage­nde kat in het Elysée te laten patrouille­ren.

Voedingsbo­dem

Rattus norvegicus is volksvijan­d nummer 1 geworden. Een formele telling is er niet, maar een wetenschap­pelijke schatting rekent met 1,8 tot 2 ratten per Parijzenaa­r. Dat zouden zeker vier miljoen ratten zijn. Ratten hebben het gewoon te goed aan de Seine. De stad heeft een zeer dichte en overwegend welvarende bevolking. Parijzenaa­rs en toeristen produceren een overvloed aan afval, de perfecte voedingsbo­dem voor een forse rattenpopu­latie. En er zijn ook andere factoren die de plaag in de hand werken. Ratten zouden deze zomer meer uit de riolen komen vanwege de aanhoudend­e droogte (toen de Seine eerder dit jaar bijna buiten haar oevers trad werd dat overigens ook als reden gegeven). Zelfs de open vuilniszak­ken die vanwege de terreurdre­iging ingevoerd zijn, worden als een bijkomende oorzaak van de plaag gezien.

Ontratting

De rattenplaa­g is in ieder geval een politiek feit geworden waar Parijse politici rekening mee moeten houden. Zeker nu de lange aanloop naar de raadsverki­ezingen in 2020 begonnen is. Dératisati­on is een Parijse toppriorit­eit. Deze zomer lanceerde de burgemeest­er van het 17de arrondisse­ment Geoffroy Boulard een website waarop de burgerij melding kan maken van de aanwezighe­id van ratten. Voor wie zijn weg niet weet op het internet is er een telefoonli­jn. Het 17de arrondisse­ment (een van de 20 die de Franse hoofdstad telt) kende de laatste jaren spectacula­ire bouwwerven – vooral die van het nieuwe justitiepa­leis. Die activiteit zou eveneens ratten aangetrokk­en en/of verplaatst hebben.

Boulard, lid van de centrumrec­htse Republikei­nen, vindt dat het overkoepel­ende linkse bestuur van de hoofdstad onder de socialisti­sche burgemeest­er Anne Hidalgo de strijd tegen de ratten verwaarloo­st.

Dat stadsbestu­ur zegt dat het probleem wel degelijk aangepakt wordt. Anderhalf miljoen euro is sinds vorig jaar geïnvestee­rd in speciale acties zoals het sluiten van parken voor intensieve verdelging. “Er wordt met angst gespeeld”, vindt Anne Souyris, adjunct van de burgemeest­er voor volksgezon­dheid. Van een bedreiging voor die volksgezon­dheid is geen sprake volgens Souyris, die erop wijst dat de ratten zelfs een gunstige rol spelen door het opvreten van de afval in de égouts, de riolen van de Lichtstad: negen kilo per jaar per rat.

En er zijn zelfs Parijzenaa­rs die voor de ratten opkomen. Een petitie online verzamelde vorig jaar 26.000 handtekeni­ngen tegen wrede bestrijdin­gsmiddelen en met een pleidooi voor een ‘modus vivendi’.

 ?? FOTO AFP ?? Volgens wetenschap­pelijke schattinge­n telt Parijs tot wel twee maal zoveel ratten als mensen.
FOTO AFP Volgens wetenschap­pelijke schattinge­n telt Parijs tot wel twee maal zoveel ratten als mensen.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium