Het Belang van Limburg

Bob Snijers blijft eeuwig Stavros

- Raymond DE CONDÉ

De Antwerpse acteur Bob Snijers (68) is deze dagen op VTM te zien als Stavros in ‘Lili en Marleen’ en op Telenet in het gijzelings­drama ‘De Dag’ als de directeur van de bank waar de gijzeling plaatsvind­t. Voor de meeste kijkers is hij echter tot nader order Stavros. “Zo word ik ook aangesprok­en,” lacht hij.

Dat iedereen Bob Snijers aanspreekt als Stavros, is niet verwonderl­ijk.

“‘Lili en Marleen’ heeft destijds tien jaargangen gelopen. Er werden 130 aflevering­en van gemaakt,” vertelt de acteur. “Mensen vroegen me vaak: waarom wordt dat niet opnieuw uitgezonde­n? Er wordt toch zoveel herhaald op tv. Ook bij VTM kwam die vraag blijkbaar vaak binnen. En deze zomer is het zover. Met succes, want het is het best bekeken programma op VTM.”

‘Lili en Marleen’ werd in 1987 voor het theater gecreeerd door Walter Van de Velde, die ook alle aflevering­en voor de tv heeft geschreven. “Carry Goossens en Simonne Peeters, de vrouw van Walter, speelden in het theaterstu­k al Jef en Ida en ik was toen ook al Stavros. Mijn vrouw werd gespeeld door Danni Heylen, later Pascalleke in ‘F.C. De Kampioenen’. Op tv is de rol van Nieke overgenome­n door Christel Domen. Het personage Stavros is gebaseerd op een echte Griekse kapper. Ook de meeste andere personages in ‘Lili en Marleen’ zijn geënt op echt bestaande personen. Ik herinner me dat tijdens een voorstelli­ng de echte Nieke in de zaal zat. En de echte Ida was nog tien keer platter dan de Ida van Simonneke Peeters. Het café De Lichttoren uit de tvreeks heeft ook echt bestaan. Mijn

personage Stavros is een komisch figuur, een underdog, zoon van een Griekse prostituee en een Vlaamse zeeman. Hij is een plantrekke­r en voor zijn vrouw Nieke de pispaal. Hij is onder druk van moeder Lisa met Nieke getrouwd omdat die een vader nodig had voor haar kind dat tijdens de oorlog verwekt werd door een Duitser. Tijdens de oorlog werd Stavros gedeportee­rd. Toen hij terug in België kwam, was zijn huis platgegooi­d. Moeder Lisa heeft hem toen opgevangen en hij is de voedsterva­der geworden van Niekes kind.”

Research

De eerste twee reeksen van ‘Lili en Marleen’ werden destijds in de studio van Londerzeel opgenomen met live publiek. “We speelden het bijna als een theaterstu­k. Eerst grondig repeteren en dan opname.”

Voor de volgende reeksen deed Bob Snijers de research. “Ik ging dan snuffelen in oude tijdschrif­ten zoals Ons Land en De Post, op zoek naar gebeurteni­ssen die zich in Antwerpen in de jaren na de oorlog en daarna – tot 1968 – hadden afgespeeld. Zo vond ik reclame terug voor een vermagerin­gskuur. Walter maakte daar dan een verhaal rond waarin Jef een vermagerin­gskuur onderging.” In het najaar zal Bob Snijers ook te zien zijn op VIER in de spannende serie ‘De Dag’ van Jonas Geirnaert en Julie Mahieu. Wie een abonnement heeft op Play More bij Telenet, heeft die serie misschien al gezien. Hij heeft daarin een heel andere rol: als bankdirect­eur van de bank waar het gijzelings­drama zich afspeelt. De directeur, Walter, wordt zelf ook gegijzeld en krijgt rake klappen. “Ik heb er niks aan overgehoud­en, we hadden een profession­ele coach. Ik ben heel blij met die serie. Toen ik het scenario kreeg, heb ik het in één ruk uitgelezen. Het zit heel slim in elkaar: je ziet in de eerste aflevering alles vanuit het perspectie­f van de politie. In de volgende aflevering zie je dezelfde feiten zoals de slachtoffe­rs ze meemaken.”

Als gepensione­erd acteur blijft Bob Snijers actief. “Ik blijf beperkt bezig en bekijk wat me wordt aangereikt. Zo speel ik in het najaar in het theaterstu­k ‘Het Kwartet’ van Ronald Harwood, over vier bejaarde operasterr­en die elk jaar in het rusthuis een concert geven met muziek van Verdi. Daarin speelt Danni Heylen opnieuw mijn vrouw. Of liever mijn ex. Op 23 oktober hebben we première in Bierbeek en daarna gaan we op tournee.”

 ?? Foto VTM ?? Bob Snijers als Stavros (midden) tussen Simonne Peeters (Ida) en Carry Goossens (Jef) in ‘Lili en Marleen’.
Foto VTM Bob Snijers als Stavros (midden) tussen Simonne Peeters (Ida) en Carry Goossens (Jef) in ‘Lili en Marleen’.
 ??  ??
 ?? FOTO TELENET ?? In ‘De Dag’ speelt Bob Snijers een gegijzelde bankdirect­eur. ‘Lili en Marleen’, VTM, 19.55 uur ‘De Dag’, te bekijken via Play More op Telenet
FOTO TELENET In ‘De Dag’ speelt Bob Snijers een gegijzelde bankdirect­eur. ‘Lili en Marleen’, VTM, 19.55 uur ‘De Dag’, te bekijken via Play More op Telenet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium