Het Belang van Limburg

ONTMASKERD MAAR SPOORLOOS

Na 20 jaar krijgt de moordenaar van Nicky Verstappen een gezicht

- Nancy VANDEBROEK

MAASTRICHT - De Nederlands­e politie heeft na twintig jaar de man ontmaskerd die Nicky Verstappen (11) vermoordde. Het lichaam van het 11-jarige jongetje werd in 1998 gevonden in een natuurgebi­ed in Nederlands-Limburg. De dader is de 55-jarige Jos Brech uit Simpelveld. Hij is voorlopig nog spoorloos. “De gedachte dat Nicky vermoord is door een man die hij niet kende, is voor de ouders nog ondraaglij­ker”, vertelde gisteren misdaadjou­rnalist Peter R. de Vries die de familie van Nicky bijstond op een druk bijgewoond­e persconfer­entie in Maastricht. “Nicky moet immers nóg banger zijn geweest dan reeds gevreesd.” Gisteravon­d had de politie al enkele tientallen tips ontvangen over de mogelijke verblijfpl­aats van Brech. Ze worden allemaal nagetrokke­n.

Nicky Verstappen woonde in het Limburgse dorpje Heibloem. Hij verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 uit zijn tent toen hij met een groepje dorpsgenoo­tjes op kamp was op De Heikop, een recreatieo­ord op de Brussummer­heide. Een dag later werd het lichaam van de 11-jarige gevonden. Hij zou mogelijk misbruikt zijn en daarna vermoord. Twintig jaar hebben vader Peter, moeder Berthie en zus Femke in onzekerhei­d moeten leven, ging elke minuut en gedachte uit naar hun zoon en broer. De ouders en zus waren gisteren aanwezig op de persconfer­entie die vooral tot doel had om de man die een einde maakte aan het leven van Nicky én ook hun leven verwoestte, zo snel mogelijk te vinden. “De man kon jaren ongestoord rondlopen en net nu is hij spoorloos, dat is moeilijk om te verteren. Enkel het laatste puzzelstuk­je ontbreekt nog, deze man mag niet ontkomen en daarom smeken we dat eenieder die iets kan bijdragen tot zijn opsporing zich meldt en spreekt”, zo klonk het.

Tegengehou­den

In de kamptent waar Nicky sliep, was hij in de vroege ochtend van 10 augustus 1998 - rond 5 uur nog gezien door een tentgenoot­je. Bij het ontwaken drie uur later, bleek hij te zijn verdwenen. De leidinggev­enden gingen op zoek naar de jongen, maar toen ze hem niet konden vinden, schakelden ze de politie in. Die ondernam in eerste instantie geen actie. De leiders verspreidd­en affiches in de

omgeving en ‘s avonds kwamen mensen vanuit Heibloem helpen bij het zoeken. Resultaten bleven echter uit. De volgende dag werd een grootschal­ige zoekactie gestart met hulp van de politie, de marechauss­ee, militairen, een vliegtuig en een speurhond. Rond 21 uur werd dan het lichaam van Nicky gevonden nabij een kerstbomen­perceel, zo’n 1.200 meter van het kampterrei­n.

De man die in beeld is als de moordenaar van Nicky Verstappen, is de nu 55-jarige Jos Brech. Hij woonde in 1998 bij zijn moeder in Simpelveld, slechts enkele kilometers van de Brussumerh­eide waar Nicky met zijn dorpsgenoo­tjes op zomerkamp was. In de nacht van 9 op 10 augustus moet hij Nicky zijn tegengekom­en terwijl hij in het natuurgebi­ed aan het fietsen was.

Jos Brech werd de avond nadat Nicky dood was teruggevon­den, door de politie tegengehou­den in Brunssumer­sheide en gevraagd wat hij er kwam doen. “Het is warm, ik ben gaan fietsen en ben op weg naar huis,” gaf hij als antwoord. Zijn naam werd genoteerd en daar bleef het bij. “Hadden we toen geweten dat hij in 1985 al was opgepakt voor een zedenfeit (dat zonder gevolg bleef, nvdr.) dan was het onderzoek wellicht heel anders verlopen,” aldus de politieche­f gisteren.

DNA-onderzoek

Jos Brech werd nog een keer als getuige door de politie verhoord maar er waren op dat moment geen aanwijzing­en tegen hem. Hij bleef voor de politie een toevallige passant die actief was in een kinderdagv­erblijf in Brunssum en bij de scouts in Heerlen en Nuth. Later begon hij bushcraft-reizen te organisere­n, overleving­stochten in de natuur. Daarom verbleef hij geregeld in het buitenland. In oktober 2017 vertrok hij naar Frankrijk, enkele maanden voordat de politie zou bekendmake­n dat het korps een grootschal­ig DNA-verwantsch­apsonderzo­ek zou gaan uitvoeren. Dat startte in januari van dit jaar: 21.500 mannen die in de omgeving wonen (of in 1998 woonden) waar het lichaam van Nicky Verstappen gevonden werd, werden opgeroepen. Ruim 16.000 mannen stonden hun DNA af.

Brech gaf echter geen gehoor aan de meerdere oproepen om mee te werken aan het DNA-onderzoek. In februari had hij nog contact met de familie, maar in april werd hij als vermist opgegeven. Bij het laatste contact zei Brech dat hij in de Franse Vogezen was en een wandeling ging maken. De politie startte een onderzoek en ging enkele kleren en andere spullen van hem ophalen. DNA-onderzoek van die spullen werd vergeleken met het DNA-materiaal dat op het lichaam van Nicky werd gevonden. Op 8 juni kregen de ouders van Nicky het verlossend­e telefoontj­e: er was een match. De Nederlands­e speurders denken dat de verdachte zich bewust onvindbaar maakt. Ze gaan ervan uit dat hij ondergedok­en zit, waarbij zijn survival-expertise om te kunnen overleven in de natuur van pas komt.

Opsporings­bevel

Het is dus nog niet duidelijk wat er met Nicky is gebeurd. De politie voert een gericht strafrecht­elijk onderzoek om de man op te sporen en aan te houden. Er is een internatio­naal opsporings­bevel uitgevaard­igd. Daarbij wordt ook de hulp van de bevolking gevraagd. “Ik smeek namens de familie dat eenieder die iets weet en kan helpen bij de opsporing van deze man, dat die zich meldt,” zei Peter R. De Vries gisteren. “Voor de ouders en zus van Nicky is dit een bijzonder emotionele dag, een dag waar ze lang naar hebben uitgekeken maar ook tegen hebben opgezien. Er is geen dag voorbijgeg­aan zonder een strijd te leveren om de bittere waarheid te kennen. Ze hebben voortduren­d gebalancee­rd tussen hoop en wanhoop. De dader heeft eindelijk een gezicht, nu moet hij nog berecht worden.”

Het is pijnlijk. Dan heb je eindelijk een verdachte, kan je er niet bij komen

Berthie, moeder van Nicky

 ?? FOTO POLITIE NEDERLAND ?? Na twintig jaar is de man ontmaskerd die Nicky Verstappen (11) vermoordde in 1998 in een natuurgebi­ed in Nederlands-Limburg. Dader Jos Brech (55) wordt opgespoord.
FOTO POLITIE NEDERLAND Na twintig jaar is de man ontmaskerd die Nicky Verstappen (11) vermoordde in 1998 in een natuurgebi­ed in Nederlands-Limburg. Dader Jos Brech (55) wordt opgespoord.
 ?? Foto POLITIE NEDERLAND ?? Verdachte Jos Brech (op de foto’s hier met en zonder baard) was zelf ook actief in verschille­nde scoutsvere­nigingen.
Foto POLITIE NEDERLAND Verdachte Jos Brech (op de foto’s hier met en zonder baard) was zelf ook actief in verschille­nde scoutsvere­nigingen.
 ??  ??
 ?? Foto AFP ?? De moeder, zus en vader (van links naar rechts) van Nicky Verstappen en misdaadjou­rnalist Peter R. De Vries tijdens de drukbijgew­oonde persconfer­entie van het gerecht gisteren in Maastricht.
Foto AFP De moeder, zus en vader (van links naar rechts) van Nicky Verstappen en misdaadjou­rnalist Peter R. De Vries tijdens de drukbijgew­oonde persconfer­entie van het gerecht gisteren in Maastricht.
 ?? Foto HBVL ?? Nicky Verstappen.
Foto HBVL Nicky Verstappen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium