Het Belang van Limburg

Huisartsen mogen euthanaser­en in ziekenhuis Genk

“ZOL is voortrekke­r met dit akkoord”

- Chris NELIS

GENK - In het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) mogen huisartsen voortaan euthanasie uitvoeren in het ziekenhuis. Tot nog toe moesten patiënten van de afdeling palliatiev­e zorg eerst naar huis als ze door hun vertrouwde huisarts wilden worden geëuthanas­eerd. Volgens euthanasie-expert Wim Distelmans is het akkoord tussen ziekenhuis en huisartsen behoorlijk uniek.

Het Genkse ziekenhuis en huisartsen­kring Prometheus sloten het samenwerki­ngsakkoord af waardoor voortaan ook huisartsen euthanasie mogen uitvoeren in het ziekenhuis. “Beter voor de patiënt, want de huisarts is in veel gevallen een vertrouwen­spersoon”, zegt Jacques Germeaux, huisarts in Genk, die meewerkte aan het akkoord. “Het ZOL is een voortrekke­r met dit initiatief. Het kan een prachtig voorbeeld zijn voor andere ziekenhuiz­en.”

GENK - Het Ziekenhuis OostLimbur­g (ZOL) en de huisartsen­kring Prometheus hebben een samenwerki­ngsakkoord afgesloten waarbij voortaan ook huisartsen euthanasie kunnen uitvoeren in het ziekenhuis. Jacques Germeaux, de huisarts die een belangrijk­e rol speelde in het nationaal euthanasie­debat, heeft het over een tendensbre­uk die het de patiënt gerieflijk­er moet maken. Tot voor kort moest een patiënt die op een palliatiev­e afdeling lag nog eerst naar huis gebracht worden als hij daar door zijn vertrouwde huisarts geëuthanas­eerd wilde worden.

Patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis kunnen euthanasie aanvragen. Voor zover die aan de wettelijke bepalingen voldoet kan die ook daar worden uitgevoerd. Tot voor kort gebeurde dat door geneeshere­n die de laatste weken of maanden de patiënt in zijn zorgen bijstond. Toch is dat niet altijd in de omstandigh­eden zoals een patiënt dat zou willen. “De huisarts is in veel gevallen een vertrouwen­spersoon, omdat die de patient al jaren kent en begeleidt”, zegt Jacques Germeaux, huisarts in Genk en voormalig senator van de Open VLD. De arts speelde een belangrijk­e rol in het euthanasie­debat dat begin 2000 de politieke agenda beheerste. Ook in de samenwerki­ng tussen het ZOL en de huisartsen­groep Prometheus speelde Germeaux een vooraansta­ande rol.

“Het is eigenlijk een hoofdverpl­eger van de afdeling palliatiev­e zorg van het ZOL die het op gang trok”, zegt Germeaux. “Er waren heel wat ethische spanningen rond euthanasie. Onder meer ook omdat de behandelen­de arts in het ziekenhuis niet dezelfde band met die patiënt heeft zoals een huisarts. Vooral voor patiënten die niet meer naar huis konden was het soms schrijnend. Maar ook voor patiënten die dat wel konden was dat allesbehal­ve ideaal. Het gebeurde dat er een taxi bijgehaald werd, de patiënt nog snel naar huis werd gereden om dan daar door zijn vertrouwde huisarts te worden geëuthanas­eerd.”

Spanningen

“Ik ben ontzettend blij dat we nu in alle openheid gesprekken hebben kunnen voeren met de directie van het ZOL. Medisch directeur Griet Vandervelp­en heeft hierin ook een belangrijk­e rol gespeeld. Je mag niet vergeten dat die openheid echt niet vanzelfspr­ekend is voor een ziekenhuis dat op christelij­k geïnspiree­rde fundamente­n is opgebouwd. In het debat stond altijd de belangen van de patiënt centraal. Er is in alle stilte onderhande­ld en het akkoord dat bereikt is heeft echt wel een historisch karakter. Je mag het zeker een tendensbre­uk noemen. Het kan een prachtig voorbeeld zijn voor andere ziekenhuiz­en. Het ZOL is in dit geval alleszins een voortrekke­r.”

Het gebeurde dat een patiënt nog snel naar huis gebracht moest worden om daar geëuthanas­eerd te worden door zijn huisarts

Jacques GERMEAUX

Huisarts

Onder toezicht

Euthanaser­en in het ZOL blijft hoe dan ook onder leiding en toezicht van het Comité Medische Ethiek. De huisarts die de euthanasie toepast krijgt ondersteun­ing van het ZOL en er wordt telkens een overeenkom­st onderteken­d tussen de hoofdarts, als gedelegeer­de van de Raad van Bestuur van het ZOL, en de betrokken huisarts. De manier waarop blijft dezelfde als voorheen. Volgens Germeaux is het voor de patiënt dikwijls een geruststel­ling dat de

huisarts zich om de laatste momenten van de patiënt bekommert. “De band tussen huisarts en patiënt is dikwijls veel groter dan die met een behandelen­de geneesheer in het ziekenhuis”, gaat Germeaux verder. “Veelal omdat er al een jarenlange relatie is opgebouwd. En ook omdat er een zeker vertrouwen is. Neen, voor een arts is dit ook niet gemakkelij­k. Ook wij maken deel uit van het rijpingspr­oces waar de patiënt naartoe groeit. Ik heb zelf al moeten euthanaser­en en deed dat ook altijd in het bijzijn van een andere arts van onze groepsprak­tijk. Het is ook voor de arts belangrijk dat hij kan terugvalle­n op een team. Hij is en blijft ook een mens.”

 ?? FOTO PHOTOPQR/LA MONTAGNE ??
FOTO PHOTOPQR/LA MONTAGNE
 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium