Het Belang van Limburg

Kleurcode laat zien of eten gezond is of niet

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Minister van Voksgezond­heid Maggie De Block (Open Vld) heeft beslist dat voeding een gezondheid­slabel krijgt. Aan de hand van punten en kleuren kan de consument dan snel zien of iets gezond is of niet. De voedingsse­ctor is niet enthousias­t.

Eerder deze week pakte de voedingsse­ctor uit met het bericht dat voeding in vijf jaar tijd gezonder was geworden: minder suiker en minder verzadigde vetten, het resultaat van een convenant dat ze eerder met De Block hadden afgesproke­n. Maar op dat “gezonder” kwam toch ook al meteen veel kritiek. Consumente­norganisat­ie Test-Aankoop reageerde bijvoorbee­ld met de vraag om de zogenaamde “Nutri-Score” in te voeren, een algoritme dat zowel negatieve als positieve elementen echt in rekening brengt. Suiker, verzadigde vetzuren, calorieën en zout hebben een negatieve impact op de score, terwijl fruit, groenten, vezels of eiwitten de score verbeteren. Dit wordt dan omgezet in punten: hoe hoger de score, hoe ongezonder. De punten variëren van plus 40 (zeer ongezond) naar min 15 (zeer gezond). Daar komen dan ook nog kleuren en letters bij, een beetje zoals bij de energielab­els. Donkergroe­n is goed, donkerrood slecht.

Niet verplicht

Voedingsbe­drijven zijn weliswaar

niet verplicht om mee te werken. Al hoopt De Block dat ze dit zo veel mogelijk zullen doen. Volgens sectororga­nisatie Fevia hebben ze daar geen zin in. “Zo’n systeem werkt pas als je dit op Europees niveau invoert. Het heeft geen zin dat elk land dit apart doet”, reageerde de woordvoerd­er van Fevia, die gisteravon­d wel verrast was door de keuze van De Block. “Bovendien mag je dat label in andere landen niet gebruiken. Je kan je producten met dat label erop gedrukt ook niet zomaar uitvoeren.”

Grote impact

De Block verkiest het Franse systeem boven de Britse ‘verkeersli­chten’. “In Frankrijk heeft de Nutri-Score een grote impact gehad op het koopgedrag”, aldus De Block.

 ?? FOTO HBVL ?? Een voorbeeld van een Nutri-Scorelabel met letters en kleuren.
FOTO HBVL Een voorbeeld van een Nutri-Scorelabel met letters en kleuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium