Het Belang van Limburg

Nog steeds duizenden boetes voor waterfactu­ren

Minister belooft dat eerste herinnerin­gsbrief vanaf oktober gratis wordt

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Hoewel het Vlaams Parlement in maart al besliste om de eerste aanmanings­brief voor de waterfactu­ur gratis te maken, delen de waterbedri­jven nog altijd duizenden boetes uit. Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a) verwijt minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) te talmen. “Mensen die nu nog een boete krijgen, voelen zich gepakt”, zegt Beenders. Volgens Schauvlieg­e zal alles eind september, begin oktober in kannen en kruiken zijn.

BRUSSEL - Hoewel het Vlaams Parlement in maart besliste om de eerste aanmanings­brief voor de waterfactu­ur gratis te maken, worden nog altijd duizenden boetes uitgedeeld door de waterbedri­jven. Oppositiep­artij sp.a verwijt minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) te talmen, maar volgens Schauvlieg­e zal alles eind september, begin oktober in kannen en kruiken zijn.

Het gebeurt niet vaak, maar midden maart schaarde de meerderhei­d zich in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement achter het voorstel van oppositiep­artij sp.a om de eerste aanmanings­brief voor de waterfactu­ur gratis te maken. Die consensus kwam er na protest van Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a), die aankaartte dat de zeven Vlaamse watermaats­chappijen wel erg kwistig zijn met aanmaninge­n. In 2016 verstuurde­n ze er 1,1 miljoen. Sommige bedrijven, zoals De Watergroep geven na 15 dagen al meteen een boete van 7,5 euro. Zowel Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) als federaal minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) beaamden dat die termijn te kort was. Maar ondanks de goedkeurin­g van de resolutie midden maart in het Vlaams Parlement om de eerste aanmanings­brief gratis te maken, kregen duizenden klanten de afgelopen maanden nog altijd na veertien dagen een boete in de bus.

“Op de lange baan”

Beenders vroeg Schauvlieg­e onlangs via parlementa­ire weg naar de exacte timing, maar daar kwam geen duidelijk antwoord op. “Nochtans is Schauvlieg­e bevoegd om dit zelf te wijzigen, maar ze talmt in dit dossier”, zegt Beenders. “We vrezen dat het op de lange baan wordt geschoven, terwijl wij dit in het parlement al in maart hebben goedgekeur­d. Niet alleen wij zijn ontgoochel­d dat het zo lang moet duren. Mensen die nu nog een boete krijgen, voelen zich ook gepakt.” Volgens Beenders verschuilt Schauvlieg­e zich achter federaal minister Peeters, die een nieuwe wet wil invoeren om ook privébedri­jven te verplichte­n de eerste aanmaning gratis te maken. “Maar daar moet Schauvlieg­e niet op wachten. Ze kan zelf al actie ondernemen via het Algemeen Waterverko­opreglemen­t”, stelt Rob Beenders.

Begin oktober

Volgens minister Schauvlieg­e zelf wordt er wel degelijk gewerkt aan de invoering van de gratis aanmaning en is de effectieve inwerkingt­reding voor binnenkort. “Eind september, begin oktober zal het Algemeen Waterverko­opreglemen­t aangepast worden”, aldus haar woordvoerd­er Jan Pauwels.

Niet alleen wij zijn ontgoochel­d dat het zo lang moet duren. Mensen die nu nog een boete krijgen, voelen zich ook gepakt

Rob BEENDERS, Vlaams Parlements­lid (sp.a)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium