Het Belang van Limburg

Gevallen god

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Hij had zich zijn politieke nadagen wellicht anders voorgestel­d. Jaak Gabriels, drie keer minister voor Open Vld, jarenlang volksverte­genwoordig­er en Vlaams Parlements­lid, voormalig voorzitter van de Volksunie en vooral 36 jaar onafgebrok­en burgemeest­er van Bree, eindigt zijn rijkgevuld­e carrière in mineur. Maandag berichtte onze krant dat het corruptieo­nderzoek tegen Gabriels en de voormalige top van de Breese Open Vld na vijf jaar is afgerond. In september zal de raadkamer beslissen wie wordt doorverwez­en naar de correction­ele rechtbank en wie buiten vervolging wordt gesteld.

Dat nieuws sloeg in Bree in als een bom. Hoewel er nog geen straf is uitgesprok­en en Gabriels onschuldig is tot het tegendeel is bewezen, was het bericht de druppel in een proces dat al langer rijpte. Dinsdagavo­nd liet hij weten dat het aangekondi­gde lijstduwer­schap - waarover al even twijfels bestonden - te laten varen. Een beslissing die hij nam onder druk van zijn partij, waarbinnen vooral de jongeren zich willen distantiër­en van de generatie Gabriels.

Voor de minister van staat is het een pijnlijk afscheid van de politiek. Zes jaar geleden kreeg Gabriels een eerste tik toen hij - ondanks een riante verkiezing­soverwinni­ng - buitenspel werd gezet door zijn rivale Liesbeth Van der Auwera (CD&V). Volgens Gabriels is deze hele zaak dan ook niet meer dan een politieke afrekening om hem voorgoed uit te schakelen. Sta ons toe daar vraagteken­s bij te zetten. De timing van het onderzoek en de eventuele rechtszaak komen inderdaad ongelegen, maar de leidende rol van Gabriels in Bree was wel al langer uitgespeel­d dan vandaag. Daar was dit corruptieo­nderzoek niet voor nodig. En als er niets strafbaars was gebeurd, was dit onderzoek al lang met een sisser afgelopen. Quod non.

Dat Gabriels’ carrière op deze manier moet eindigen is vooral jammer. Voor hemzelf en voor Bree. Tijdens zijn 36 jaar als burgemeest­er onderging het provincies­tadje een ware metamorfos­e, vooral op het vlak van handel en industrie. Met amper 16.000 inwoners speelde Bree ver boven zijn gewicht, zowel in binnen- als buitenland, zelfs tot in China toe. Dat was de verdienste van Jaak Gabriels.

Maar aan zijn lange ambtstermi­jn is - als we het parket mogen geloven - ook een keerzijde. Belastingg­eld en middelen van bedrijven doorsluize­n naar de eigen partij is onverdedig­baar. Politici lang op dezelfde stoel laten zitten bevordert de continuïte­it, maar houdt ook reële gevaren in. Gabriels was God in Bree, maar ook goden kunnen van hun voetstuk vallen. Wie te lang aan de macht blijft, schijnt dat wel eens te vergeten.

Gabriels was God in Bree, maar ook goden kunnen van hun voetstuk vallen. Wie te lang aan de macht blijft, schijnt dat wel eens te vergeten

 ??  ?? DE KERN
DE KERN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium