Het Belang van Limburg

Moordonder­zoek duurde 20 jaar

-

Nicky Verstappen verdwijnt in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 op de Brunssumer­heide, een natuurgebi­ed in Neder-lands-Limburg. Nicky was daar samen met dorpsge-nootjes op zomerkamp. Een dag later worth zijn levenloze lichaam gevon-den op zo'n 1.200 meter van het kamp. De politie vermoedt al snel dat de jonge tiener seksueel we misbruikt en vervolgens werd vennoord, maar aanknoping­spunten blijve uit. Het onderzoek komt muurvast te zitten.

➜ In 1999 wordt er een eerste DNA-onderzoek gehouden onder 35 vrijwillig­ers. Dat levert niets op. Een jaar later komt er een vervolgond­erzoek, waarna er in 2001 nieuwe tips bij justitie binnenkome­n. Het onderzoek wordt afgerond, ook nu zonder resultaat.

➜ Tussen 2002 en 2009 worden er vijf personen opgepakt in verband met de zaak. Zij worden door gebrek aan bewijs echter vrijgelate­n. Ook wordt er onderzocht of de zelfdoding van een man uit Landgraaf verband houdt met de moord op Nicky. Dat blijkt niet het geval. Ook een mogelijke link met verdwijnin­gen van jongetjes in Duitsland levert niets op.

➜ In 2010 wordt er een nieuw DNA-onderzoek gehouden. De autoriteit­en vragen aan 107 mannen om vrijwillig mee te werken. Ruim 80 van hen doen dat. Er is geen match met het DNA-materiaal dat op het lichaam van het slachtoffe­r werd gevonden. Twee jaar later wordt de zaak overgedrag­en aan een nieuwe onderzoeks­groep, een zogenaamd cold case team, dat het dossier opnieuw tegen het licht houdt. Een nieuwe wet maakt in dat jaar ook verwantsch­apsonderzo­ek mogelijk.

➜ Het duurt tot februari van 2018 voordat het DNA-verwantsch­apsonderzo­ek begint. In totaal worden er 23.000 mannen opgeroepen. Het gaat om het grootste onderzoek van zijn soort ooit in Nederland en wordt gezien als ultieme poging om dader te vinden. Ruim 16.000 mannen geven gehoor aan de oproep.

➜ Op 22 augustus 2018 volgt dan het verlossend­e woord: er is een dader gevonden, maar hij is spoorloos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium