Het Belang van Limburg

Hongaarse regering laat afgewezen asielzoeke­rs hongerlijd­en

- Marc VAN DE WEYER

BOEDAPEST - Sinds een paar weken krijgen afgewezen asielzoeke­rs aan de HongaarsSe­rvische grens geen voedsel meer. Het gaat om een nieuwe beleidsmaa­tregel van de ultranatio­nalistisch­e regering van premier Viktor Orban.

In de Hongaarse transitzon­es aan de grens met de Servische provincie Vojvodina hebben afgewezen asielzoeke­rs dagenlang geen eten gekregen. Omdat ze vastzitten en geen andere mogelijkhe­id hadden om zelf aan eten te komen, betekende dat daadwerkel­ijk honger lijden. Kraantjesw­ater kregen ze nog wel. Een Hongaarse priester die hen wilde helpen, mocht niet bij hen komen.

Het ging om een groep van zes Afghanen en om Syrische broers. Die kregen het langst geen voedsel - ruim vijf dagen, verklaarde Andràs Lederer van het Hongaarse Helsinki Comité (HCC) op de Nederlands­e openbare omroep. Vertegenwo­ordigers van de mensenrech­tenorganis­atie zijn de enigen die worden toegelaten in de twee transitzon­es op Hongaars grondgebie­d. Minderjari­ge familielie­den van de zes Afghanen en twee Syriërs kregen wel voedsel - in een afgescheid­en ruimte zodat de kinderen hun voedsel niet met hun ouders konden delen. Ook een Afghaanse vrouw die borstvoedi­ng gaf, mocht in een aparte ruimte eten. Inmiddels krijgen de asielzoeke­rs weer voedsel. Op verzoek van het Helsinki Comité verplichtt­e het het Europese Hof voor de Mensenrech­ten in Straatsbur­g de Hongaarse regering de groep alsnog van voedsel te voorzien ook al voert die regering aan dat ze daar wettelijk niet toe verplicht is. Intussen zou er alweer een Afghaanse asielzoeke­r aan het hongerregi­me onderworpe­n zijn. In de transitzon­es zitten nog 130 à 140 mensen. Het voedsel werd geweigerd in verband met nieuwe, nogmaals verstrengd­e asielregel­s, waardoor mensen die asiel aanvragen sneller het land uit moeten. De Hongaarse autoriteit­en willen zo beletten dat de asielzoeke­rs in beroep gaan tegen hun afwijzing en ze dwingen naar Servië terug te keren.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? De transitzon­e waar Hongarije asielzoeke­rs uithongert.
FOTO BELGAIMAGE De transitzon­e waar Hongarije asielzoeke­rs uithongert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium