Het Belang van Limburg

Twee jonge Vlamingen sterven bij crash met vliegtuigj­e in Frankrijk

-

ABBEVILLE - Bij een crash met een licht vliegtuigj­e in het noorden van Frankrijk zijn twee Vlamingen van 16 en 28 uit Eeklo en Aalter om het leven gekomen. Het toestel vatte vuur tijdens de vlucht en stortte neer. “Ze hadden geen parachutes bij. Anders hadden ze misschien nog een kans gehad”, zegt de directeur van het vliegveld van Abbeville.

Het duo was samen met een groep van de Aero Club Brugge op zomerkamp in Abbeville, aan de Somme. Dinsdagavo­nd stegen instructeu­r Olivier V. (28) uit Aalter, secretaris van Aero Club Brugge, en leerling Willem S. (16) uit Eeklo op voor een tochtje met hun ultralicht­e ulm.

Een half uurtje later, ter hoogte het gehucht Rue, raakten ze in de problemen en ze stuurden een SOS: er was iets fout met de motor. “Een vliegtuig dat net parachutis­ten was gaan droppen, ving het signaal op. Mayday, Mayday, klonk het luid en duidelijk”, aldus Jean-Jacques Monvoisin, directeur van Aérodrome Abbeville. “Helaas konden we niets meer doen. Ik probeerde via de radio nog contact te leggen, maar ze reageerden al niet meer.”

Het ulm-vliegtuigj­e was neergestor­t vlak bij een boerderij. De twee inzittende­n waren op slag dood. “Ze vlogen op 1.000 meter en zijn verticaal naar beneden gegaan, zo toont de radar. Motorpech? Dat kan, maar dan zouden ze toch blijven zweven? Het onderzoek moet het uitwijzen.” De directeur is zwaar aangedaan. “We kenden de groep en die instructeu­r heel goed. Hij was heel profession­eel”, klinkt het. Opvallend, het toestel had geen valscherme­n aan boord. “Dat is niet wettelijk verplicht. Maar misschien hadden parachutes wel hun leven kunnen redden.”

Jong maar ervaren

Instructeu­r Olivier V. was onvan danks zijn jonge leeftijd een ervaren vlieger. Hij was officier bij de luchtmacht en vloog er onder meer met de Alpha Jet, een oefenjet van het Belgische leger. “Olivier vliegt al sinds zijn zestiende. Hij was met de groep op stage in Frankrijk omdat je daar mooi kunt vliegen in het weidse landschap”, zeiden zijn diepbedroe­fde ouders gisteren.

Het tweede slachtoffe­r, Willem S. uit Eeklo, is de zoon van een tandarts. Zijn familie verkoos niet te reageren. Waarnemend burgemeest­er Patrick Hoste van Aalter liet gisteravon­d nog weten dat het vliegtuig wellicht inderdaad een technisch defect heeft gehad. “Die jongens hebben gewoon brute pech gehad.”

 ?? FOTO LE COURRIER PICARD ?? Wellicht had het vliegtuigj­e motorpech.
FOTO LE COURRIER PICARD Wellicht had het vliegtuigj­e motorpech.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium