Het Belang van Limburg

Er zit muziek in kleur

Specialist in pigmenten Radiant Color groeit en zoekt 25 mensen

- Guido CLOOSTERMA­NS

HOUTHALEN-HELCHTEREN - De Limburgse producent van fluorescer­ende pigmenten Radiant Color gaat op zoek naar een kleine 25 nieuwe werknemers, van wie een vijftienta­l voor de uitbouw van een nieuwe weekendplo­eg. “De aanwerving­en hebben te maken met de forse groei die een gevolg is van nieuwe klanten en nieuwe producten”, zegt bedrijfsle­ider Frank Rutten.

Ook al is het bedrijf sinds 1967 in Limburg gevestigd, Radiant Color is een van die Limburgse technologi­sche parels die bij het grote publiek nagenoeg onbekend zijn, maar in hun sector internatio­naal toonaangev­end zijn. Toch is de kans groot dat u dagelijks in contact komt met een product dat gefabricee­rd wordt met basisprodu­cten die afkomstig zijn van Radiant Color. De opvallend gekleurde lunchtromm­el, de fluorescer­ende regenlaars­jes van uw kinderen, het veiligheid­sjasje op uw werk of de knalgele zonnebril waarmee u op Tomorrowla­nd onnozel hebt staan doen. Radiant Color is gespeciali­seerd in de ontwikkeli­ng, productie en verkoop van fluorescer­ende pigmenten die wereldwijd worden gebruikt in de productie van veiligheid­skleding, inkten, coatings, aerosols, kunststof verpakking­en en cosmetisch­e toepassing­en. Pigmenten van Radiant Color zijn terug te vinden in de typische roze verpakking van Vanish vlekverwij­deraar, in de scharlaken rotsblokke­n van kunstenaar Arne Quinze in Oostende, in de tekstmarke­r van Stabilo, in de klei van Play-Doh.

Groei

In de fluorescer­ende pigmenten is het bedrijf momenteel de onbedreigd­e Europese marktleide­r, met een marktaande­el van ruim 70 procent. Als u iets fluorescer­end ziet, dan is de kans groot dat u naar een product kijkt dat zonder Radiant Color niet zou bestaan. Maar liefst 96 procent van de productie wordt geëxportee­rd naar ruim 60 landen. Het merendeel van de productie komt terecht in de Europese Unie. Een vijfde van de productie is bestemd voor het Verre Oosten. “Groeien op de markt van fluorescer­ende pigmenten was nagenoeg onmogelijk”, vertelt bedrijfsle­ider Frank Rutten. “Vandaar dat we sinds 2014 op zoek gegaan zijn naar nieuwe markten en producten.” Die markten werden gevonden in de productie van basismater­ialen voor niet fluorescer­ende pigmenten, op maat gemaakte harsen en functionel­e oplossinge­n voor specifieke vragen. Een van die nieuwe producten is een fluorescer­end pigment dat kan gebruikt worden in kunststoff­en die met voeding in contact komen, zoals drinkbusse­n en lunchtromm­els. Frank Rutten: “Wij zijn het enige bedrijf ter wereld dat een fluorescer­end pigment heeft ontwikkeld voor kunststof voedselver­pakkingen dat zowel voldoet aan de Europese als aan de Amerikaans­e wetgeving. Dat was verre van gemakkelij­k, omdat de Europese en Amerikaans­e normen niet alleen vaak van elkaar verschille­n, maar elkaar ook vaak tegensprek­en. Dankzij ons pigment kan een producent als Tupperware dezelfde drinkbus zowel in de VS als in Europa verkopen. Anders had hij twee verschille­nde drinkbusse­n moeten produceren.”

Worsten

Een van de nieuwe markten die Radiant Color heeft aangeboord, heeft te maken met specifieke oplossinge­n voor zeer specifieke problemen. Zoals de worstenfab­rikant die een manier zocht om te voorkomen dat er velletjes in de verpakking zouden achterblij­ven. “Het ging daarbij over een fabrikant van worstjes waarvan de velletjes na de productie eerst worden verwijderd vooraleer ze worden verpakt”, legt Frank Rutten uit. “Dat is een delicaat werkje, want je wil niet dat er worstjes worden verpakt waar nog een velletje aanhangt. Er is ooit bijna een kind gestikt in zo’n worstvelle­tje. Het worstvelle­tje manueel verwijdere­n, was dan weer onmogelijk omwille van de snelheid van zo een productiel­ijn. Wij ontwikkeld­en een kleurloos pigment voor de worstvelle­n dat alleen fel oplicht als het met UV-licht wordt bestraald. Vervolgens wordt het automatisc­h verwijderd.” Radiant Color behoort tot het Amerikaans­e beursgenot­eerde industriël­e conglomera­at RPM, waartoe ook het Limburgse Mathys behoort, en dat goed is voor een omzet van 5 miljard dollar. Radiant Color boekte in het gebroken boekjaar dat werd afgesloten op 31 mei een omzet van 20,3 miljoen euro en realiseert daarmee een jaarlijkse groei van 5 procent. Momenteel werken er in de fabriek in Houthalen-Helchteren 70 mensen met een vast contract en 10 interims. Om de vraag bij te benen wordt momenteel een weekendplo­eg voorbereid, goed voor een vijftienta­l extra mensen. Bovendien worden ook nog een tiental mensen gezocht voor de gewone weekploeg. Dat zal stapsgewij­s gebeuren. “En het wordt steeds moeilijker om die mensen te vinden”, stelt Rutten. “We zouden veel meer kunnen produceren, maar we vinden de mensen niet. Dat is niet leuk voor onze klanten.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Frank Rutten van Radiant Color.
FOTO SVEN DILLEN Frank Rutten van Radiant Color.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium