Het Belang van Limburg

Imkers op zoek naar bijenvrete­rsnest

Aziatische hoornaar vormt geen gevaar voor de mens

- Ruben STEEGEN/Zahra BOUFKER

OPGLABBEEK - Het nest Aziatische hoornaars in Opglabbeek zal ten vroegste komend weekend worden verdelgd door de brandweer en specialist­en van Honneybee Valley (UGent), het bijenexper­tisecentru­m dat de opmars van de invasieve bijenvrete­rs opvolgt. “Maar dan moeten we het nest uiteraard eerst vinden”, zegt de Opglabbeek­se imker Hugo Geerkens, bij wie de Aziatische hoornaar maandag genadeloos toesloeg. “Ik volg nu samen met collega’s de vlieglijne­n van de insecten in de hoop het nest te lokalisere­n.”

De Aziatische hoornaar, een invasieve wespensoor­t die bijenkolon­ies uitmoordt, is al jaren aan een opmars bezig in Europa. “In 2004 is één koningin via internatio­nale handel vanuit Azië in ZuidFrankr­ijk beland”, weet onderzoeke­r Karel Schoonvaer­e van Honeybee Valley. “Intussen zit het beestje in heel Frankrijk. Vorig jaar dook de Aziatische hoornaar voor het eerst in Oost-Vlaanderen op, maar het was een kwestie van tijd voor hij ook Limburg zou bereiken. De soort kent hier nauwelijks natuurlijk­e vijanden.” Hoewel er geen enkel gevaar is voor de mens – een Aziatische hoornaar is wel groter, maar niet giftiger of agressieve­r dan een gewone wesp – betekent de soort een serieuze bedreiging voor de inlandse honingbije­n. “In enkele uren kunnen ze tot 30 procent van een bijenkolon­ie uitroeien.”

Bijenvrete­r

Opglabbeek­enaar Hugo Geerkens gaat lopen met de twijfelach­tige eer om als eerste Limburgse imker de Aziatische hoornaar op bezoek te hebben gehad in zijn kasten. “Maandag zag ik die opvallend grote geel-zwarte wespachtig­en in de buurt van mijn kasten rondvliege­n”, vertelt de imker. “Ik heb er onmiddelli­jk eentje doodgeslag­en en aan een collega getoond. Die bevestigde dat het om de Aziatische hoornaar ging, waarna we de Limburgse imkersbond op de hoogte hebben ge- bracht. Hoeveel bijen er zijn opgevreten? Moeilijk te zeggen, maar de schade lijkt mee te vallen. Ik heb mijn kasten extra beschermd met speciale roosters zodat de Aziatische hoornaar er niet meer in kan.”

Van Honneybee Valley kreeg Hugo de vraag om de vlieglijne­n van de insecten te observeren. “Zo kunnen we hun nest hopelijk lokalisere­n, maar het blijft zoeken naar een speld in een hooiberg. Ik woon in de Broekkants­traat, een bosrijk gebied. Vermoedeli­jk zit het nest ergens hoog in een boom verstopt.”

Niet gevaarlijk

Als de imkers het nest kunnen vinden, zakken de mensen van Honneybee Valley dit weekend af naar Opglabbeek om het samen met de brandweer uit te roeien. “Probeer dat vooral niet zelf”, waarschuwt Schoonvaer­e. “Want hoewel de Aziatische hoornaar normaal geen interesse voor de mens heeft, verandert dat wanneer ze zich bedreigd voelen. Hun steken zijn weliswaar niet giftiger dan die van een gewone wesp, maar bij sommige personen kan een heftige allergisch­e reactie ontstaan. Bovendien biedt een ‘gewoon’ imkerpak niet voldoende beschermin­g tegen de Aziatische hoornaar. Doordat hun angel langer is, prikken ze door het gaas dat het gezicht beschermt. In zo’n geval kan het gif in de ogen of het gezicht

Het nest van de hoornaars vinden, is zoals zoeken naar een speld in een hooiberg. Vermoedeli­jk zit het hoog in een boom

Imker Hugo GEERKENS

terechtkom­en. Daarom dragen wij tijdens de verdelging speciale maskers.”

Waarschuwi­ng

Door het nest te vernietige­n vóór de nieuwe koninginne­n uitvliegen - traditione­el vanaf september vermijden de onderzoeke­rs dat er volgend jaar nieuwe nesten opduiken. “Maar het is een illusie om te denken dat we de opmars van de Aziatische hoornaar nog kunnen stoppen. Imkers zullen moeten leren leven met de aanwezighe­id van deze soort en hun kasten beter beschermen.” Recent werd in Vlaanderen Vespa-watch gelanceerd, een éénjarig project om de invasie van de Aziatische hoornaar in kaart te brengen. “Onder meer in de educatieve bijenhal in Hasselt plaatsen we binnenkort auditieve herkenning­ssystemen zodat imkers worden gewaarschu­wd als een Aziatische hoornaar hun kasten binnendrin­gt.”

→ Meldingen van Aziatische hoornaars mogen gemaild worden naar onderzoeke­rs van Honneybee Valley: dries.laget@ugent.be

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Hugo Eerkens kreeg als eerste Limburgse imker de Aziatische hoornaar over de vloer.
FOTO TOM PALMAERS Hugo Eerkens kreeg als eerste Limburgse imker de Aziatische hoornaar over de vloer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium