Het Belang van Limburg

EERSTE DOEL IN ZICHT

KRC Genk begint vanavond aan laatste horde op weg naar groepsfase van Europa League

- Marnik GEUKENS

Drie doelen werden nog maar goed vier weken geleden geformulee­rd voor de start van het nieuwe seizoen. KRC Genk wilde in de groepsfase van de Europa League geraken, op een comfortabe­le manier play-off 1 halen en opnieuw ver doorstoten in de Belgische beker. Amper één maand na datum komt doel één al in zicht, het Deense Bröndby is de laatste horde op weg naar een Europese herfst. “De honger is groot in de groep, iedereen wil tegen de écht groten in Europa in actie komen”, weet coach Philippe Clement. Zijn opdracht is vanavond vijfledig.

1. Doe wat je met Club deed

Bröndby is allesbehal­ve een onbekende voor Philippe Clement. Vier jaar geleden schakelde hij met Club Brugge de Denen al uit in de derde voorronde van de Europa League. 3-0 thuis, 0-2 in Ko- penhagen: een fluitje van een cent. Clement: “Je kan de twee ploegen onmogelijk met elkaar vergelijke­n, er schiet niet één speler over van hun ploeg van toen. Het huidige Bröndby is een fysiek erg sterke tegenstrev­er, een niveau hoger dan Lech Poznan. Ik hoor dat zij ons in de favorieten­rol willen duwen. Daar heb ik geen probleem mee, ze doen maar. Wij willen absoluut doorgaan, het zou fantastisc­h zijn, mochten we eind augustus ons eerste doel van het seizoen al kunnen bereiken.”

Klaar de klus vanavond al

Eén ding is alvast niet veranderd in vergelijki­ng met 2014: Bröndby kan nog steeds een beroep doen op een trouwe en fervente aanhang. Een beetje zoals Lech Poznan. Om volgende week een warme avond in de voorstad van Kopenhagen te vermijden, kan er dus best vanavond - ook al zoals in de vorige ronde - een kloof geslagen worden. Bovendien heeft Bröndby in Europa geen al te beste uitreputat­ie. Het sneuvelde de laatste drie keer in de play-offs van de Europa na flinke uitnederla­gen tegen Sporting Lissabon (3-0), PAOK (5-0) en Panathinai­kos (3-0). Clement: “Zo’n uitslag zou natuurlijk een droomscena­rio zijn. Maar laat ons niet te hard van stapel lopen. We spelen tegen een fysiek erg sterke tegenstrev­er, die ook buitenshui­s graag hoog druk zet. Tegen Lech Poznan speelden we een bijzonder sterke thuismatch. Hopelijk lukt ons dat opnieuw, maar dan nog gaan we geen karrenvrac­ht aan kansen bij mekaar spelen, zoals twee weken geleden. Daarvoor is Bröndby te sterk. Hun fans zijn inderdaad indrukwekk­end, ik heb vier jaar geleden genoten van de warme sfeer in Bröndby. Die was trouwens totaal niet vijandig.”

3. Wees geduldig, blijf tikken

Marcus Ingvartsen haalde het woensdag al aan: Bröndby-coach Zorniger laat zijn ploeg altijd en overal pressievoe­tbal spelen. Geraak je onder die druk uit, dan liggen er erg veel kansen, zeker op de flanken. Maar daarvoor moet je natuurlijk blijven combineren, geduldig zijn.

Clement: “In dat opzicht was de wedstrijd tegen Charleroi de perfecte voorbereid­ing. Hun veldbezett­ing is anders, maar je kan de speelstijl van beide ploegen erg goed met mekaar vergelijke­n. Charleroi heeft het ons vooral in het eerste uur erg lastig gemaakt. Maar het is puur fysiek moeilijk om zo’n intense pressing negentig minuten lang vol te houden. We moeten dus inderdaad geduldig blijven. In dat combineren moeten we overigens ook geen onnodige risico’s nemen. Er zullen momenten zijn dat we eens de lange bal moeten gebruiken, we mogen ook niet naïef zijn.”

Stel het fysieke dipje uit

Met de negende wedstrijd in precies vier weken in aantocht, is de kans groot dat het eerste fysieke dipje in de spelersgro­ep aan de horizon opdoemt. Net nu het vanavond en volgende week money time is in Europa.

Clement: “Het is een vraag die ook mij bezighoudt: wanneer krijgen we de eerste tekenen van vermoeidhe­id? Dat is iets waar wij op drie manieren heel intensief mee bezig zijn. Ten eerste door de voorbereid­ing precies uit te stippelen. De spelers hebben hard gewerkt om een zo stevig mogelijke basis te leggen. Daarna proberen we al vier weken om iedereen op niveau te houden. Sommige spelers krijgen, door te roteren, op de gepaste momenten rust, anderen trainen dan weer extra bij. Op vrije dagen en zelfs ’s avonds na wedstrijde­n. Ten derde proberen we zo objectief mogelijk te werk te gaan.”

“Natuurlijk ga als coach ook subjectief te werk, je ziet de spelers elke dag en merkt wanneer er vermoeidhe­id optreedt. Maar ik wil dat ook zo nauwkeurig mogelijk meten. Spelers vullen elke ochtend een vragenlijs­t in. Hoe voelen ze zich, hoeveel uur hebben ze geslapen, voelen de spieren al dan niet stijf aan? Daarnaast trainen ze altijd met een hartslagme­ter, die ons ook erg nuttige info verstrekt. We trainen op die basis individuel­er, zo kunnen verschille­nde spelers op een verschille­nde manier belast worden.” “Ten slotte voeren we sinds dit seizoen ook op vaste tijdstippe­n extra sprong- en reactietes­ten uit. Gaan de resultaten van spelers er stelselmat­ig op achteruit, dan wordt het tijd om hen extra rust te geven. Een supercompe­nsatie om hen te doen herstellen. Maar tot nu toe is dat nog bij niemand het geval geweest.”

5. Pak de jackpot

Money time kan je gerust ook letterlijk interprete­ren. We rekenden het twee dagen geleden al gedetaille­erd uit: een ticket voor de EL-groepsfase is tussen de vijf en tien miljoen euro waard. Een extra stimulans voor de spelers? Of zorgt het net voor extra druk? Clement: “Het is geen gesprekson­derwerp in de groep, we hebben het ook alleen maar in de krant gelezen. Als speler of coach ben je daar niet mee bezig. Het zou ook de verkeerde focus zijn. Wij willen koste wat kost Bröndby uitschakel­en, omdat we in het najaar tegen Europese topploegen willen voetballen. Dat is de drijfveer in de groep en ik kan je verzekeren: de honger is groot.”

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Het Europese praatje met Philippe Clement en Samatta werd er eentje in een opperbeste stemming.
Foto JEFFREY GAENS Het Europese praatje met Philippe Clement en Samatta werd er eentje in een opperbeste stemming.
 ??  ?? In Bröndby liggen ze niet wakker van hun tegenstand­er. Op de tickets werd Genk zowaar verward met… Gent.
In Bröndby liggen ze niet wakker van hun tegenstand­er. Op de tickets werd Genk zowaar verward met… Gent.
 ?? FOTO DIRK VOS ??
FOTO DIRK VOS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium