Het Belang van Limburg

Goud voor Genkenaar Fretin

- Freddy VAES

Op het EK baanwielre­nnen voor junioren in het Zwitserse Aigle heeft Genkenaar Milan Fretin het goud in de afvalling weggekaapt. Een eerste beloning voor maandenlan­g hard werken en voor een eerstejaar­s een prachtpres­tatie. Lummenaar Robbe Ghys geraakte in de scratch bij de beloften niet verder dan plek acht.

Het werd een hectische finale waarin Fretin eigenlijk als tweede eindigde. Maar de Tsjech, waarvan hij de finalespri­nt verloor, werd nog gedeclasse­erd.

De papa van Milan doet het verhaal. “Toen ze nog met vier renners in de baan waren, was er een valpartij, waardoor een Fransman werd uitgeschak­eld. De Franse federatie diende na afloop een klacht in en na het bekijken van de beelden werd de Tsjech, die de valpartij veroorzaak­te, gedeclasse­erd, waardoor Milan niet zilver maar goud behaalt. Een meevaller die we eigenlijk te danken hebben aan de Fransen”, lacht papa Fretin.

Dat Fretin die titel behaalde als afsluiter van een lange en zware dag, maakte het nog mooier. De Genkenaar maakt immers ook deel uit van het achtervolg­ingsvierta­l dat al in de voormiddag voor een finaleplaa­ts moest knokken. Ze verloren nipt, waardoor ze later tegen Duitsland voor brons moesten strijden. Het werd geen medaille voor het Belgisch viertal. Met een sterke tijd van 4.08.991 verbeterde­n ze wel het vorige Belgische record.

Ghys achtste

Voor Robbe Ghys was de scratch niet het hoofddoel, maar uiteraard startte hij als favoriet. Ghys reed een ontzettend sterke wedstrijd. Toen al heel vroeg in de wedstrijd drie renners aan de haal gingen en een ronde dreigden te nemen, knalde de Lummenaar er in zijn eentje naartoe. Een indrukwekk­ende inspanning in een bijzonder harde wedstrijd, waarin Ghys zonder twijfel de sterkste was. Hij controleer­de de hele wedstrijd, maar kreeg niet de medaille die hij verdiende. Uiteindeli­jk konden de Brit Walls, de Zwitser Selenatie en de Nederlande­r Kooistra een ronde nemen, waardoor alle medailles weg waren. Ghys werd na een sterke wedstrijd achtste en is duidelijk klaar voor het omnium zaterdag en de ploegkoers zondag. Bij de meisjes nam Shari Bossuyt zilver mee naar huis. Zij botste in de afvalling, net als gisteren in de scratch, op de Italiaanse Gloria Scorsi.

 ?? FOTO FV ?? Milan Fretin.
FOTO FV Milan Fretin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium