Het Belang van Limburg

“Wij gaan voor goud”

Kenny Weckx met drie teams naar het EK

- Pol MOORS

De Limburgse waterskira­cers zullen massaal present zijn op het EK in Schotland. Naast de ‘chief scruteneer’ en ‘chief timekeeper’ en starter vallen vooral de drie teams van Kenny Weckx in het oog. Zij gaan voor goud.

Wat wordt het in het Schotse Dunoon voor het grootste team ‘Kamikaze Chaos’, geleid door Kenny Weckx en Dominique Maes? Tijdens het EK volgende week staan immers vier wedstrijde­n op het programma over drie verschille­nde circuits. Diepenbeke­naar Kenny Weckx, ex-meervoudig nationaal en Europees kampioen, wikt en weegt de kansen van de drie teams.

TEAM 1

“Toch concurrent­ie”

In het F2-team is Kenny Weckx copiloot naast piloot Dominique Maes. Sylvia De Spiegeleir­e uit Gent is de skiester van dienst. Kenny Weckx: “We domineren in eigen land al het hele seizoen. Alleen in de laatste koers was er enige twijfel en dook er plots wat nervositei­t op. We hebben ook niet de snelste boot (een Ciclon 22 voet, 300 pk, pomo). De Beringse Demi Fobelets, Thanee Ennekens en Sarah Verbeeck van Viersel vormen de zwaarste concurrent­ie. Sylvia is een diesel, maar eens op gang, gaat ze ervoor. Mentaal sterk en ervaring, ook op zee. Liefst wat wind en choppy water. Als copiloot blijf ik haar motiveren en moet ik tactisch meedenken.”

TEAM 2

“Zeker op het podium”

De F3 bestaat uit Eric Brans (Beringen), piloot Weckx en copiloot Nick Vanlaeken.

Weckx: “Mijn dorpsgenoo­t Eric is fysiek sterk en oefent veel op het water. Hij skiet heel goed dit jaar. Ik vaar en probeer elke keer meer uit de boot en het team te halen. Ik verwacht hem zeker op het podium.”

TEAM 3

“Gebrand op goud”

Het F3-team wordt gevormd door Chris Rydl (Beringen), pa Dany Weckx als piloot en Nick Vanlaeken als co-driver. Weckx: “Chris is voor het eerst bij ons. Ze won dit jaar bijna alles, zondag nog in Manage. Met haar vijftig jaar is ze de oudste van het hele lot. Maar ze is erg gebrand op goud nadat ze eerder al met een zilveren medaille terugkeerd­e van een EK. Dat zou fantastisc­h zijn.”

De andere Limburgers

Naast Kenny Weckx zijn er natuurlijk nog andere Limburgers met medailleka­nsen. Tim Lisens (Hasselt-F1), piloot Piotr Krasinski (Eksel-F1 met skiër Fré De Wachter), Demi Fobelets (Beringen-F2 met team Michel Fobelets en Dick Verboven) en junior Yanick Fastré met hetzelfde team bijvoorbee­ld. Steven Van Gaeveren van Costa Zele verdedigt met Nico Bertels als piloot dan weer zijn EK-titel.

 ?? Foto POMO ?? De teams van het consortium WeckxMaes, met Kenny Weckx rechtsbove­n.
Foto POMO De teams van het consortium WeckxMaes, met Kenny Weckx rechtsbove­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium