Het Belang van Limburg

“We willen horen wat de buren willen: een park of servicefla­ts”

Actiecomit­é vraagt mening 1.700 gezinnen over servicefla­ts Kuringen-Heide

- Dirk JACOBS

Het actiecomit­é Leefbaar Hei gaat de mening van 1.700 gezinnen in Kuringen-Heide vragen over de mogelijke komst van vijftig servicefla­ts en drie woonblokke­n in hun wijk. “We willen weten wat de mensen echt denken”, zegt Martin Cleuren van het comité. “Onwaarschi­jnlijk”, reageert projectlei­der Wim Gommers. “Op onze infovergad­eringen reageren de buren nauwelijks, maar op sociale media durven ze de boel wel oppoken.”

De bewoners op de Hei zijn boos over de bouwprojec­ten in hun buurt, zoveel is duidelijk. Vooral het project Grasvennen, rond de gelijknami­g vijver, zit hen hoog al zijn ook de achthonder­d andere op til staande woningen een doorn in het oog. “Omdat alle flankerend­e maatregele­n gewoon uitblijven”, klinkt het. Ze doelen dan op de verkeersdr­ukte in hun wijk, waar erg veel sluipverke­er is, maar ook op de sluiting van de school en het verdwijnen van hun buurtwinke­l. Ook het uitblijven van de resterende fases van de riolerings­werken zit hen dwars. Dit keer worden de pijlen gericht op het nieuwe bouwprojec­t dat rondom de Grasvennen­vijver op de hoek van Hommelheid­e en de Nieuwstraa­t gebouwd zou worden. “Daardoor verdwijnt het laatste stukje echt groen op de Hei”, zegt Martin Cleuren, voorzitter van het actiecomit­é. “Een van de mooiste gebieden van Hasselt wordt helemaal om zeep geholpen. Grasvennen bestaat uit een oude visvijver en een bosje dat sinds jaar en dag ingekleurd staat als parkgebied.”

Park of flats?

“Grasvennen is in handen van privé-eigenaars”, verduideli­jkt Marc Swyngedouw, directeur van de Technische Diensten van stad Hasselt. “Die hebben het trouwens al jaren geleden gekocht. Technisch gezien zijn er drie scenario’s mogelijk. In een eerste scenario blijft alles gewoon zoals het is. Groen dus, maar met het risico dat de eigenaars er bijvoorbee­ld ooit een draad rondom zetten. Een tweede scenario is dat de stad het gebied overneemt en er servicefla­ts aan de rand bouwt, langs de Nieuwstraa­t. Vijftig in drie bouwlagen. In een derde scenario kunnen er aan de achterzijd­e nog eens 24 flats gebouwd worden.” “Daarover gaan we nu 1.700 ge- zinnen in Kuringen-Heide ondervrage­n, we willen weten wat zij van dit bouwprojec­t vinden”, zegt de voorzitter van het actiecomit­é. “Willen ze servicefla­ts, of willen ze het park behouden?”

Sociale media

“Onwaarschi­jnlijk”, reageert Wim Gommers, de initiatief­nemer van het project. “Als je mensen vraagt of ze graag servicefla­ts zien in plaats van groen, gaat iedereen natuurlijk nee zeggen. Maar op onze infovergad­eringen waar we alles genuanceer­d uitleggen, horen we toch een ander geluid.”

“Maar wat we vooral onwaarschi­jnlijk vinden is dat de buren op vergaderin­gen nauwelijks reageren, maar dan wel via sociale media alles oppoken”, zegt Gommers nog. “Ik ben benieuwd wat de buren liefst willen: een privéterre­in met een hek errond, of een open park met servicefla­ts en de bescheiden woonblokke­n aan de rand, maar waar iedereen wel rond de vijver kan wandelen.” De belangstel­ling voor de enquête is alvast groot, want na enkele dagen zijn er al een honderdtal online reacties. “Eén iemand stemde voor de servicefla­ts”, zegt Cleuren. “De rest wil het park behouden.”

Ik ben benieuwd wat de buren liefst willen: een privéterre­in met een hek errond, of een open park met servicefla­ts

Wim GOMMERS

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Martin Cleuren en zijn medeactiev­oerders trekken van deur tot deur met hun enquête.
FOTO SVEN DILLEN Martin Cleuren en zijn medeactiev­oerders trekken van deur tot deur met hun enquête.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium