Het Belang van Limburg

Laatste horde

KRC GENK LEEFT ONTSPANNEN TOE NAAR DUEL MET TICKET VOOR GROEPSFASE ALS INZET

-

Er wordt gelachen in Genk. Véél gelachen. De vliegende seizoensta­rt is daar natuurlijk niet vreemd aan. Het Europese praatje met coach Philippe Clement en zijn olijke spits Ally Samatta werd er eentje in een opperbeste stemming. Wat wil je, met een spits die net vier keer scoorde in zes matchen. “Die statistiek­en zijn niet van tel, ik wil blijven winnen”, zei de Tanzaniaan. Of hoe Samagoal onder Clement Samengoal werd.

Met vier doelpunten in zes duels vond Ally Samatta de voorbije weken nochtans vlot de weg naar doel.

“Ik ben totaal niet bezig met mijn statistiek­en. De doelpunten moeten niet alleen van mij komen, maar van alle spelers. Waar sta ik, als ik twintig keer scoor en de ploeg bereikt niets? Het spreekt voor zich dat ik geen doelpunten ga laten liggen, maar het groepsbela­ng primeert.”

Bonus

Phillipe Clement pikt in. “We hebben daar in het verleden al veel over gesproken. Ally weet dat de rol van een Genkse aanvaller niet is om alleen voor de doelpunten te zorgen. Hij moet ook ruimte maken voor andere aanvallers en druk zetten op de tegenstand­er. Als dan ook nog eens de doelpunten volgen, is dat een absolute bonus. In het begin was het toch een serieuze aanpassing voor hem, want zijn focus lag puur op het scoren. Ally heeft de knop omgedraaid en daar zien we nu het resultaat van. Bovendien volgen de doelpunten ook.”

Samanogoal

De bijnaam van Samatta is nochtans Samagoal. En daar is hij best fier op.

“Het was niet eenvoudig om me aan te passen aan deze nieuwe denkwijze. Iedereen kent natuurlijk mijn bijnaam Samagoal. (lacht) Al wil ik nu ook niet Samanogoal genoemd worden. Ik help het team zo veel mogelijk op de manier dat de trainer van me verlangt. De goals zijn ook een beloning voor het geleverde werk tijdens de trainingen. Je ziet in de wedstrijde­n veel automatism­en terug.”

Kopbalspec­ialist

Clement stond tijdens zijn spelerscar­rière bekend voor zijn puike kopbalspel en brengt dit nu ook over op zijn spelersgro­ep.

“De coach geeft de aanvallers veel vertrouwen en advies”, bevestigt Samatta. Je kan letterlijk zien dat hij veel ervaring heeft als kopbalspec­ialist. (algemene hilariteit) Clement: (laconiek) “Het zal dus Samanogoal worden. Die kopbaltrai­ningen heeft hij nog te goed, daar zijn we nog niet aan toegekomen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium