Het Belang van Limburg

Moordenaar Nicky gaf zedenfeit toe aan politie

Collegabus­hcrafters over Brech

- Geert HOUBEN

Jos Brech, de gezochte verdachte van de moord op Nicky Verstappen, biechtte al in 2001 aan de politie op dat hij in 1985 betrokken was bij een zedendelic­t. Hij vertelde de politie ook dat hij daarna in therapie was gegaan. Maar omdat die zaak geseponeer­d werd, was er geen informatie meer over te vinden in de politiesys­temen.

Een bushcrafte­r op de vlucht. Dat is het predikaat dat Jos Brech kreeg opgespeld. Ook in de Limburgse bossen, maar nog meer in de Ardennen of zoals Brech in de Vogezen lopen er bushcrafte­rs rond. “Jos is een zeer ervaren bushcrafte­r”, zegt een Limburgse ‘collega’. “Hij kan zeker overleven in de natuur.”

Waar is Jos Brech? Dat is sinds woensdag de vraag van een miljoen. Zijn vrienden stelden zich die vraag al eind februari toen hij na drie weken Vogezen niet terugkeerd­e van een trektocht. In april werd er zelfs vruchteloo­s een zoektocht gestart.

Bij Bushcraft Limburg vinden ze het maar niks dat nu hun hobby eindelijk in de aandacht komt, het op deze manier is. “Wij hebben mee geholpen met de zoektocht naar Jos Brech. Dit toen er nog sprake was van een medebushcr­after in nood. Nu is gebleken dat hij een verdachte is in een moordonder­zoek. Om deze reden distantiër­en wij ons volledig van deze persoon”, klinkt de reactie op Facebook.

Eén Limburgse bushcrafte­r wil anoniem iets meer kwijt. “De bushcraftw­ereld is klein, ik ken Jos dan ook, maar heb hem al jaren niet meer gezien. Hij is zeer ervaren en ik geloof dan ook dat hij kan overleven. Zo trok hij door India met de fiets en overleefde hij er met weinig spullen in de natuur. Maar we zijn wel allemaal in shock door het nieuws.”

Overwinter­en

“Als hij er wil verdwijnen, moet hij het toch allemaal goed gepland hebben”, meent Geert van Speybroek, auteur van de Survivalgi­ds Voor De Jonge Avonturier. “Nu is er nog voldoende voedsel, maar in de herfst en winter gaat hij er niet veel vinden.”

Stefan Feitsma organiseer­t bushcraftk­ampen en verblijft daarom momenteel in de Franse Ardennen. “Of Brech een kans heeft? Er zijn bushcrafte­rs die verdomme goed weten waar ze mee bezig zijn en die hebben geen problemen. Maar er is ook een grote hoop die denkt te weten wat ze moet doen. Als Brech tot die laatste categorie hoort, zou het wel eens verkeerd kunnen aflopen. Aangezien hij zelf tochten organiseer­de, zal dat wel niet het geval zijn.”

Levenswijz­e

Maar wat is dat nu, een bushcrafte­r? “Dat is iemand die eeuwenoude en hedendaags­e kennis toepast om te kunnen leven in de natuur. Denk aan het gebruik van eetbare planten, wortels, insecten, water filteren, jachttechn­ieken toepassen, vuur maken, voorwerpen creëren zoals lepels uit een berkenbast … De vertaling zegt alles: wildernisv­aardighede­n. De afgelopen twintig jaar heeft bushcrafte­n aan popularite­it gewonnen. Het is een heel mooie hobby. Dit is absoluut niet iets wat tv-avonturier Bear Grylls doet. Dat is meer survival en hij neemt ongehoorde risico’s”, aldus van Speybroek. “Veel mensen volgen een cursus om te ontsnappen aan de huidige levenswijz­e, omdat ze in een keurslijf zitten. Je leert er jezelf mee kennen. Het heeft zelfs iets spiritueel­s”, vult Feitsma aan.

 ?? FOTO YT ??
FOTO YT
 ?? Foto YT ?? Volgens zijn medebushcr­afters is Jos Brech zeer bedreven in zijn hobby.
Foto YT Volgens zijn medebushcr­afters is Jos Brech zeer bedreven in zijn hobby.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium