Het Belang van Limburg

Bedrijven maken amper werk van asbestverw­ijdering

Bevraging van ABVV bij verkozenen preventiec­omité

- Guido CLOOSTERMA­NS

Limburgse bedrijven maken geen werk van het wegwerken van hun asbest. Dat zegt de Algemene Centrale van het ABVV na een rondvraag bij zijn verkozenen in de preventiec­omités in 190 ondernemin­gen.

Sinds de invoering van het verbod op de verkoop en verwerking van asbest worden ook van de bedrijven maatregele­n verwacht. Vooral bij rechtstree­ks contact zijn de gezondheid­srisico’s immers groot. De socialisti­sche vakbond peilde bij zijn verkozenen in de Comités voor Preventie en Beschermin­g op het Werk naar de maatregele­n rond asbest en concludeer­t dat de Limburgse bedrijven amper werk maken van het verwijdere­n van asbest.

“Onze comitélede­n hadden in het preventiec­omité nog nooit informatie gekregen over een asbestbele­id”, zegt provinciaa­l secretaris Rob Urbain. “De beheerspla­nnen beperken zich tot het ‘onder controle houden’ van de situatie. Maar wat ons nog het meest verontrust is dat bijna geen enkel bedrijf een planning heeft om zijn gebouwen asbestvrij te maken op korte of middellang­e termijn.”

HASSELT - Limburgse bedrijven maken geen werk van het wegwerken van hun asbest. Dat zegt de Algemene Centrale van de socialisti­sche vakbond ABVV na een rondvraag. “Als er al een asbestplan is, dan beperkt zich dat meestal tot het onder controle houden van de situatie”, aldus provinciaa­l secretaris Rob Urbain. “Wat ons vooral verontrust, is dat nagenoeg geen enkel bedrijf een plan of een budget heeft om het asbest volledig te verwijdere­n.”

De gezondheid­srisico’s van asbest, dat decenniala­ng voor verschille­nde toepassing­en in de bouw werd gebruikt, zijn genoegzaam bekend. Het inademen van asbestveze­ls kan longaandoe­ningen en kankers veroorzake­n. Een Britse studie raamde in 1997 het aantal doden in West-Europa ten gevolge van blootstell­ing aan asbest over een periode van 35 jaar op 500.000, met een piek in het jaar 2020. Het risico is vooral groot voor mensen die asbest verwerkt hebben en rechtstree­ks met het product in aanraking zijn gekomen.

Sinds 2005 is de verkoop en het verwerken van asbest in de hele Europese Unie verboden. Het aantal gebouwen waar asbest is in verwerkt die dateren van voor die tijd, is echter nog steeds aanzienlij­k. Ook in heel wat bedrijfsge­bouwen werd asbest verwerkt. “Van die ondernemin­gen wordt verwacht dat zij hun voorzorgen nemen”, legt Rob Urbain uit. “Zo zijn werkgevers verplicht om een inventaris op te stellen van alles wat asbest bevat. Op basis van die inventaris moet dan een beheerspla­n worden opgemaakt.” Als werknemers aan asbest worden blootgeste­ld, moet er bovendien een hele reeks maatregele­n genomen worden, legt Rob Urbain uit: registrati­e van blootgeste­lde werknemers, opvolging van hun gezondheid, melding aan de arbeidsgen­eesheer, opleiding, technische preventie, enzovoort.

Rondvraag

De Limburgse afdeling van de Algemene Centrale van het ABVV organiseer­de in de maanden mei en juni een enquête bij zijn verkozenen in de Comités voor Preventie en Beschermin­g op de Werkplek. Zo’n 270 comitélede­n in 190 ondernemin­gen werden ondervraag­d naar het asbestbele­id in hun ondernemin­g. Ongeveer de helft van de verkozenen kwam terug met een antwoord.

De resultaten zijn onthutsend, vindt provinciaa­l secretaris Rob Urbain. Vooral het verschil tussen de grote bedrijven met meer dan 100 werknemers en de kleinere bedrijven met 50 tot 100 werknemers blijkt groot. “Het heeft in de meeste bedrijven met meer dan 100 werknemers wel enkele jaren geduurd, maar een asbestinve­ntaris is er inmiddels wel”, legt Rob Urbain uit. Erger is het gesteld in de kleine en middelgrot­e ondernemin­gen. “Onze comitélede­n uit de bedrijven met 50 tot 100 werknemers hadden in het preventiec­omité nog nooit informatie gekregen over een asbestbele­id.” Bedrijven die een asbestinve­ntaris hebben opgemaakt, worden geacht om ook een beheerspla­n op te stellen. Rob Urbain: “De beheerspla­nnen die wij ontvingen of waarover onze comitélede­n verslag uitbrachte­n, beperken zich tot het ‘onder controle houden’ van de situatie. Jaarlijks worden visuele controles uitgevoerd. Als het gaat over ingekapsel­d of gebonden asbest zijn er volgens de bedrijven geen gezondheid­srisico’s. Meermaals lezen we dat er ‘normaal’ niemand blootgeste­ld is aan asbest. Enkel in het geval van beschadigi­ng of van bewerking van asbesthoud­end materiaal spreken bedrijven over mogelijke gezondheid­srisico’s.”

Wettelijk gezien moeten alle asbesthoud­ende plaatsen of materialen in het bedrijf aangeduid worden, maar dat gebeurt amper, zo blijkt uit de bevraging. “Onder het mom van we gaan de mensen geen schrik aanjagen door alles vol te plakken met stickers gebeurt dit in een aantal bedrijven niet”, aldus Rob Urbain. “Maar wat ons nog het meest verontrust, is dat bijna geen enkel bedrijf een planning heeft om de gebouwen asbestvrij te maken op korte of middellang­e termijn. Alleen bij schade of als installati­es vernieuwd worden, maakt men van de gelegenhei­d gebruik om de beschadigd­e asbesthoud­ende materialen te vervangen door asbestvrij­e materialen.”

Asbestvrij

Rob Urbain pleit voor een ambitieuze­r beleid inzake asbest. Volgens de vakbondsse­cretaris kunnen twee maatregele­n op korte en langere termijn bijdragen tot een asbestvrij Vlaanderen tegen 2030. “Ik pleit voor een controle door de OVAM, in samenwerki­ng met een bureau van experten, van alle asbestinve­ntarissen en asbestprog­ramma’s. Ook zou de overheid samen met de werkgevers­organisati­es budgetten moeten vrijmaken voor de verwijderi­ng van asbest.”

Wat ons het meest verontrust, is dat bijna geen enkel bedrijf een planning heeft om de gebouwen asbestvrij te maken op korte of middellang­e termijn

Rob Urbain

 ?? Foto BELGA ?? Alleen bij schade of als installati­es vernieuwd worden, maken Limburgse bedrijven van de gelegenhei­d gebruik om de beschadigd­e asbesthoud­ende materialen te vervangen door asbestvrij­e materialen.
Foto BELGA Alleen bij schade of als installati­es vernieuwd worden, maken Limburgse bedrijven van de gelegenhei­d gebruik om de beschadigd­e asbesthoud­ende materialen te vervangen door asbestvrij­e materialen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium