Het Belang van Limburg

HATTRICK VOOR SAMAGOAL

KRC GENK 5 BRÖNDBY 2

- Marnik GEUKENS

KRC Genk staat na een memorabele 5-2 tegen Bröndby op een zucht van de groepsfase van de Europa League. Een hattrick van Samatta en twee goals van Trossard kruidden een heerlijk ouderwetse Europese avond, waarin de thuisploeg herstelde van een dubbele mokerslag vlak na rust.

Je moet niet altijd wachten op de groepsfase om ondergedom­peld te worden in de Europese sfeer. Achthonder­d uitgelaten Denen kregen een gevat antwoord van de Genkse harde kern. De tifo ‘Fight for Glory, Pride and Blue-White’ herinnerde de thuisploeg aan de grote inzet in deze play-offs, een voor de helft gevulde Luminus Arena mocht zich opmaken voor een historisch­e Europese avond. De tienduizen­d afwezigen kregen eens te meer ongelijk.

Deklat

De ruggensteu­n van de twaalfde man kon Racing erg goed gebruiken. Zoals aangekondi­gd ging Bröndby vanaf minuut één vrank en vrij zijn kans. Met een hoge pressing, die al binnen het kwartier bijna zijn vruchten afwierp. Berge, die nochtans heerste in de duels, leed dicht bij de eigen rechthoek balverlies, de gehaaste Erceg vergat er gebruik van te maken. Op dat moment was Racing al aan een vroege achterstan­d ontsnapt. Uitblinker Hany Mukhtar - hij is écht te goed voor dit Bröndby had na tien minuten verrassend uitgehaald van op ruim twintig meter. De plaatsbal spatte boven het hoofd van een kansloze Vukovic naast de kruising op de deklat uit mekaar. Het doelhout blijft zo een hoofdrol opeisen in de Luminus Arena. Nadat de dwarsligge­r tot vier keer toe dwars had gelegen in de derby, koos Dame Fortuna voor de tweede keer in vijf dagen de kant van KRC Genk.

Honderd procent

Het leek wel een omen, ook het slot van de eerste helft verliep als gedroomd. De 2-0 ruststand kon je gerust gevleid noemen. De thuisploeg, die te veel technische fouten maakte om tot uitgespeel­de kansen te komen, scoorde aan honderd procent. Eerst kopte Samatta een voorzet van Pozuelo prachtig in de benedenhoe­k (1-0). Op slag van rust legde de Letse scheidsrec­hter, die tot dan erg laks geleid had, de bal heel enthousias­t op de stip. De voorzet van Trossard was van dichtbij tegen de hand van Larsson aangevloge­n. Trossard aarzelde niet en plaatste de strafschop overtuigen­d in de rechterhoe­k: 2-0.

Koude douche

Wie zijn tickets voor de groepsfase tijdens de rust al had geboekt, kreeg daar al heel snel spijt van. De Genkse hemel werd binnen de vijf minuten de hel. Veel te slap verdedigen op een hoekschop en een simpele voorzet leidde zowaar twee Deense doelpunten van Hermansson (2-1) en Wilczek (2-2) in.

Hattrick

Een koude douche, die Genk wakker schudde. Het antwoord volgde prompt. Ndongala devieerde een voorzet van Pozuelo nog tegen de - hoe raadt u het - deklat maar Samatta kopte aan de tweede paal een center van de rechter Malinovsky­i wél binnen (3-2). Had Samagoal in extremis dan toch nog een snelcursus koppen gekregen van zijn coach?

Hij had al zijn kruit niet eens verschoten. Nadat een steeds sterker wordende Trossard Bröndby al pressend een koekje van eigen deeg had gegeven, kon doelman Schwäbe een schot van Pozuelo niet klemmen. Samatta twijfelde niet in de rebound: 4-2, zijn zevende goal in evenveel wedstrijde­n.

Vijf op acht?

Een bewonderen­swaardig Racing zat weer op rozen, de Deense kaars doofde helemaal uit. Hét moment voor aanwinst Joseph Paintsil om zijn visitekaar­tje af te leveren. Met zijn snelle voetjes dolde de Ghanees met een rist bezoekers, het passje naar Trossard getuigde van klasse en overzicht. Trossagoal twijfelde niet, ook hij zit inmiddels aan zeven goals in acht matchen. Met 5-2 wordt de trip naar Bröndby volgende week een stuk comfortabe­ler. Helemaal binnen is de buit niet, maar de groepsfase van de Europa League wenkt. Het zou de vijfde keer in acht seizoenen zijn, dat KRC de groepsfase haalt in Europa. De vijfde op vijf pogingen, de drie andere jaargangen werd geen Europees ticket afgedwonge­n. Een straf palmares, dat een zegen betekent voor de Belgische coëfficiën­t in Europa.