Het Belang van Limburg

Koninklijk­e familie op vakantie in Armenië

Wijn lokt koningspaa­r naar onbekend vakantiela­nd

- Wim DEHANDSCHU­TTER

BRUSSEL - Ze gaan doorgaans op reis naar populaire vakantiebe­stemmingen als Frankrijk of Zwitserlan­d. Maar koning Filip en zijn gezin hebben nu ook Armenië ontdekt: een van de armste landen van de Kaukasus. Wat hen overtuigde? Kloosters en kathedrale­n. En wijn.

De vakantie van koning Filip, koningin Mathilde en hun vier kinderen is groot nieuws in de Armeense kranten en ook het tv-journaal heeft er al aandacht aan besteed. Hoewel geen enkele officiële instantie details wil geven over de privéreis, hebben lokale journalist­en achterhaal­d dat de familie er tien dagen verblijft.

Het gezin is met twee verschille­nde vluchten aangekomen, want de koning en zijn troonopvol­ger mogen volgens het protocol niet met hetzelfde vliegtuig reizen. Ze logeren in het luxueuze Grand Hotel in de hoofdstad Jerevan. Vandaaruit vertrekken Filip en co. op toeristisc­he uitstappen, vooral naar kloosters en kerken. Armenië verhief rond 301 het christendo­m als eerste land tot staatsgods­dienst, zo leerden de religieuze royals.

Koning Filip, die zoals elke zomer ook al een familievak­antie heeft gevierd op het Franse eiland Île d’Yeu, heeft met Armenië een verrassend­e vakantiebe­stemming gekozen. De voormalige Sovjetrepu­bliek is een van de meest geïsoleerd­e landen van de Kaukasus. Het kijkt op naar grote broer Rusland, terwijl de grenzen met buurlanden en aartsvijan­den Turkije en Azerbeidzj­an zijn gesloten. Er zijn geen officiële cijfers van hoeveel Belgen op vakantie gaan naar Armenië, maar hun aantal zou met moeite de duizend per jaar overschrij­den. Pas sinds vorig jaar zijn er voor het eerst rechtstree­kse vluchten vanuit België naar Jerevan: Brussels Airlines legt er één - en in de zomervakan­tie twee - per week in.

Een opkomend wijnland

De koning en zijn gezin zouden volgens Armeense media onder de indruk zijn van de gastvrijhe­id van de lokale bevolking. En van het eten én de wijn. Filip en zijn familie waren te gast bij een van de grootste wijnproduc­enten van het land, Armas. Tijdens hun vijf uur durend bezoek zouden ze verschille­nde flessen hebben geproefd. Armenië is een opkomend wijnland, aldus kenner Alain Bloeykens. “Het wordt, samen met buurland Georgië, gezien als bakermat van de wijn. De eerste sporen gaan terug tot 6.000 jaar geleden. Toch duiken pas sinds een jaar of twee, drie de eerste Armeense wijnen op in onze rekken. Wat hen zo apart van smaak maakt: producente­n gebruiken enerzijds eigen druivenras­sen die uitsluiten­d daar te vinden zijn, en anderzijds hebben ze dankzij investerin­gen internatio­nale rassen geïmportee­rd, zoals chardonnay en syrah. Ze kunnen die blenden en zo een vernieuwen­d aanbod brengen, wat Armas bewijst. Maar maak je geen illusies: het marktaande­el van Armeense wijnen in België bedraagt nul komma nul en dan een cijfer. Maar je voelt dat er iets leeft en beweegt.”

 ?? FOTO HBVL ?? Het verblijf van Filip en zijn gezin haalde zelfs het tv-journaal in Armenië.
FOTO HBVL Het verblijf van Filip en zijn gezin haalde zelfs het tv-journaal in Armenië.
 ??  ?? Armenië wordt, samen met buurland Georgië, gezien als bakermat van de wijn. De eerste sporen gaan terug tot 6.000 jaar geleden.
Armenië wordt, samen met buurland Georgië, gezien als bakermat van de wijn. De eerste sporen gaan terug tot 6.000 jaar geleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium