Het Belang van Limburg

Eindelijk grote verbeterin­gswerken aan Limburgs spoorwegen­net

Elektrific­atie spoorlijn Hamont-Mol van start

- Timmie VAN DIEPEN

Na jaren van stilstand worden er eindelijk substantië­le verbeterin­gswerken doorgevoer­d aan het Limburgse spoorwegen­net. Donderdag begonnen in Hamont de langverwac­hte werken voor de elektrific­atie van de spoorlijn Hamont-Mol. Begin volgend jaar volgt Hasselt-Mol. Daarmee worden de laatste twee belangrijk­e niet-geëlektrif­iceerde spoorlijne­n van Vlaanderen na jaren van lobbywerk eindelijk voorzien van stroom. Eenmaal klaar, in respectiev­elijk 2020 en 2022, kunnen er (in theorie) rechtstree­kse treinen rijden vanuit Noord-Limburg naar Brussel. Concrete beloftes werden daarover gisteren nog niet gemaakt. De werken kaderen binnen het nieuwe investerin­gsplan van de NMBS. Na Brussel zijn de werken in Limburg de eerste waar echt de spade in de grond gaat.

HAMONT-ACHEL - Donderdago­chtend is aan het station van Hamont het startschot gegeven voor de elektrific­atie van de spoorlijn tussen Hamont en Mol. Het zijn, na het Gewestelij­k Expresnet in Brussel, de eerste werken van het nieuwe investerin­gsplan van de NMBS.

Voorzichti­g tilt een kraanwagen de eerste bovenleidi­ngspaal de lucht in. Onder het goedkeuren­d oog van federaal mobiliteit­sminister François Bellot (MR), Infrabel-CEO Luc Lallemand en de betrokken burgemeest­ers, wordt het gevaarte op zijn plaats gezet op het perron. Met vers cement mag Bellot daarna – letterlijk – het fundament leggen voor de elektrific­atiewerken. Tegen eind 2020 moeten langs het 33 km lange traject tussen Hamont en Mol 830 van deze bovenleidi­ngspalen staan, verbonden door 200 km aan kabels. Om de lijn van stroom te voorzien, worden in Lommel, Neerpelt en Hamont drie nieuwe tractieond­erstations gebouwd, die hoogspan- ning omzetten in stroom voor het treinverke­er. Tussen 2020 en 2022 worden de perrons van de stations van Hamont, Overpelt en Lommel verlengd om langere elektrisch­e treinen te ontvangen. De kostprijs voor de elektrific­atie wordt op 47,5 miljoen geraamd, waarvan 40 procent van Europa komt. De rest betaalt de federale overheid, die met de werken aan de lijn Hamont-Mol – na de hervatting van de werken aan het Gewestelij­k Expresnet rond Brussel – de eerste echte spade in de grond steekt van het nieuwe investerin­gsplan van de NMBS. Een verdubbeli­ng van de spoorlijn staat ook op de planning, maar dat is niet voor de eerstvolge­nde jaren.

Stap vooruit

De elektrific­atie van het huidige enkelspoor is hoe dan ook een grote stap vooruit voor de ontsluitin­g van (Noord-)Limburg. De afgelopen jaren ijverden de burgemeest­ers uit de regio, met Theo Schuurmans (CD&V) van Hamont-Achel voorop, vurig voor deze operatie. Elektrisch sporen bespaart de NMBS geld, waardoor het project zichzelf op korte termijn terugverdi­ent. Maar nog veel belangrijk­er is dat het potentiële aanbod voor de reiziger toeneemt. Nu kon er vanuit NoordLimbu­rg geen rechtstree­kse trein richting Brussel rijden omdat de Noord-Zuidverbin­ding onder de stad verboden terrein is voor dieselloco­motieven. Vanaf 2020 kan dat (in theorie) wel. Concrete beloftes werden gisteren niet gemaakt, maar het einde van de werken (eind 2020) valt wel samen met het nieuwe transportp­lan van de NMBS, dat mogelijk voor nieuwe verbinding­en kan zorgen.

Sporen naar Weert?

Ook een grensovers­chrijdende spoorverbi­nding met het Nederlands­e Weert komt een stap dichterbij. De spoorlijn loopt op Nederlands grondgebie­d door natuuren stiltegebi­ed en Nederland wil enkel praten als er elektrisch kan worden gereden. De Nederlands­e spoorwegbe­heerder ProRail bestudeert de details van de elektrific­atie op Nederlands terrein, nadat de Nederlands­e regering al te kennen gaf achter het project te staan. De NMBS staat alvast niet weigeracht­ig tegenover een eventuele exploitati­e van het stukje spoor op Nederlands grondgebie­d. Volgens Infrabel moet er begin

2019 meer duidelijkh­eid zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium