Het Belang van Limburg

Voedingsla­bel

- Door Liliana Casagrande

Voeding krijgt een kleurenlab­el. Het systeem lijkt op dat van het energiever­bruik van een elektrisch toestel. A is goed, E is slecht. Groen is goed, rood is slecht. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) maakte het nieuws woensdagav­ond plots bekend, omdat Colruyt had laten weten dat ze hiermee zijn gestart voor hun eigen producten. Colruyt kon dus maar even genieten van zijn primeur en de aandacht die daarbij hoort. Delhaize heeft intussen ook al aangekondi­gd dat ze in het systeem stappen. De concurrent­ie werkt dus nu al. En dat is ook nodig, want voedingsla­bels zijn niet verplicht. Jammer, maar de uitleg is dat de huidige Europese regels geen verplichti­ng toelaten. Werk aan de winkel dus voor politici die op het Europese niveau meespelen. Geen verplichti­ng, betekent ook dat we als consument afhangen van de goede of slechte wil van de producent. En waarom zou die van zijn eigen producten zeggen dat die slecht zijn? Al ooit een bakker horen verkondige­n dat je niet te veel van zijn pateekes mag eten? Nee, maar van gebakjes weten we dat ze niet gezond zijn, we eten ze omdat ze lekker zijn. Net zoals frieten.

Maar het goede aan een label is dat het producten kan ontmaskere­n die nu doen alsof ze gezond zijn. Als ontbijtgra­nen vermomde suikerklon­tjes bijvoorbee­ld. Of havermoutk­oekjes vol transvette­n. Of yoghurt met frambozen waar het fruit beperkt is tot homeopathi­sche proporties. Uit die labels blijkt trouwens ook wat voedingsde­skundigen al zeer lang vertellen: dat fruitsap niet zoveel gezonder is dan frisdrank. De goede stoffen van het fruit zijn er namelijk uit, de suiker zit er nog helemaal in. Nog een valse gezonde: crackers. Tellen evenveel calorieën als chips, ontdek je in de piepkleine lettertjes. Bij code rood zouden we dat tenminste weten voor het pak op is.

Eenvoud is ook het enige dat werkt in deze voor de rest ingewikkel­de wereld. Dat weet de voedingsse­ctor ook goed. Daarom pleiten ze voor omslachtig­e zaken als apps. Je zou dus per product nog even via je smartphone moeten opzoeken of dat iets goed of slecht voor je is? Nee, dank u, die tijd hebben we niet bij het winkelen. Maar een rood etiket detecteren we al vanuit een ooghoek. Het argument van de voedingsse­ctor - wat voor u gezond is, is dat voor iemand anders niet - klinkt als die van tabaksindu­strie indertijd. Die heeft ook belachelij­k lang volgehoude­n dat roken niet ongezond is wegens “gebrek aan wetenschap­pelijk bewijs”. Niet dus. In Frankrijk hebben die codes het koopgedrag veranderd, zo weet De Block. Blijkbaar is die informatie ook doorgedron­gen tot de voedingsin­dustrie, anders waren ze niet zo vierkant tegen.

Het goede aan een label is dat het producten kan ontmaskere­n die nu doen alsof ze gezond zijn. Als ontbijtgra­nen vermomde suikerklon­tjes bijvoorbee­ld. Of havermoutk­oekjes vol transvette­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium