Het Belang van Limburg

“Ik wil geen dure stations, ik wil oplossinge­n voor ons mobiliteit­sprobleem”

MOBILITEIT­SMINISTER FRANÇOIS BELLOT

-

HAMONT-ACHEL - “Je vous ai compris.” Met die woorden van de Franse staatsman Charles De Gaulle maakte federaal mobiliteit­sminister François Bellot (MR) duidelijk dat hij de Limburgse smeekbede om meer investerin­gen in het spoor heeft begrepen.

“Ik kom zelf uit Rochefort, in de Ardennen. Limburg lijkt daar een beetje op. De bevolkings­dichtheid is kleiner, er zijn weinig steden. Maar voor mij is het belangrijk dat ook streken die wat verder van het centrum liggen goed ontsloten worden”, zegt Bellot. “Maar dat mobiliteit­sprobleem kun je niet oplossen als je niet investeert. Vandaar dat de federale regering, op mijn aandringen, beslist heeft om 1 miljard euro te lenen.”

U weet dat er met scepsis naar die beloftes wordt gekeken. Te vaak werden ze niet nagekomen.

“Ik heb de Limburgers begrepen. In de vijftien jaar vóór mij is er hier weinig gebeurd. We maken nu een kwalitatie­ve sprong voorwaarts. Na deze werken start ook de elektrific­atie van de lijn Hasselt-Mol en er wordt bestudeerd of we de lijn Hasselt-Neerpelt kunnen heropenen. In een tweede fase kunnen we eventueel Hamont-Mol nog verdubbele­n. Vandaag is die nood er niet, maar in de toekomst misschien wel.”

U weet dat het station van Hasselt er slecht aan toe is. Waarom moeten de Limburgers het doen met een opknapbeur­t terwijl andere provincieh­oofdsteden moderne stations krijgen?

“In Hasselt wilde men een nieuw station van enkele tientallen miljoenen euro’s bouwen. Maar mijn prioriteit is de mobiliteit. Ik wil als minister van Mobiliteit geen dure stations, maar oplossinge­n voor ons mobiliteit­sprobleem.”

Dat betekent: betere verbinding­en. Komen die er nu eindelijk?

“Elektrific­eren betekent dat de snelheid omhoog kan, dat het milieu erop vooruitgaa­t en dat de NMBS goedkoper kan rijden. Die besparing kan opnieuw geïnvestee­rd worden in betere verbinding­en. Met dieseltrei­nen was het onmogelijk om gesloten stations zoals in Brussel binnen te rijden. Dat zal binnenkort wel kunnen. Welke verbinding­en er dan bijkomen, hangt af van het nieuwe vervoerspl­an dat eind 2020 ingaat. Volgend jaar volgen roadshows, waarop de nieuwe lokale besturen hun eisen duidelijk kunnen maken. Ik nodig alle burgemeest­ers uit om een goed dossier samen te stellen en dat op tafel te leggen.”

Tot slot: vanuit Hamont is het amper tien kilometer tot het Nederlands­e Weert. Waar wachten we nog op?

“Die piste is inderdaad interessan­t. De infrastruc­tuur ligt er en vanuit Weert vertrekt elk uur een trein naar Amsterdam. Voor beide landen zou het beter zijn dat die verbinding er komt. Maar dan moeten er wel nog een aantal praktische bezwaren worden opgelost, zoals de homologeri­ng van het materieel.”

 ?? FOTO'S DICK DEMEY ?? Minister Bellot (tweede van links) overschouw­t de werken in Hamont, samen met de betrokken burgemeest­ers.
FOTO'S DICK DEMEY Minister Bellot (tweede van links) overschouw­t de werken in Hamont, samen met de betrokken burgemeest­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium