Het Belang van Limburg

200 TIPS OVER VERDWENEN BRECH

Belg in Vogezen even opgepakt omdat hij op moordenaar van Nicky Verstappen lijkt

- Nancy VANDEBROEK

MAASTRICHT - De politie heeft sinds bekend is gemaakt dat de 55jarige Jos Brech wordt gezocht voor de moord op Nicky Verstappen, al meer dan 200 tips gekregen over de man en zijn verblijfpl­aats. Het politieber­icht over de doorbraak in de 20 jaar oude zaak is vertaald in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. Brech wordt dan ook internatio­naal gezocht. De jacht op de man bezorgde gisteren een Belgische toerist in de Franse Vogezen de schrik van zijn leven. Hij vertoonde enige gelijkenis met Brech en werd opgepakt.

Jos Brech is sinds februari van dit jaar spoorloos, een maand nadat de politie een grootschee­ps DNA-onderzoek was gestart in het onderzoek naar de moord op de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Meer dan 15.000 mannen stonden wangslijm af. Een andere groep van zo’n 1500 mannen werd gevraagd DNA af te staan, omdat zij direct betrokken waren bij de zaak, bijvoorbee­ld als getuige of passant. Zo ook Jos Brech, maar die niet kwam opdagen. Hij was blijkbaar naar zijn chalet in de Franse Vogezen getrokken waar hij bushcrafte­n of overleving­stochten organiseer­de. De Stichting Bushcraft uit Den Bosch zette in mei in Frankrijk nog een zoekactie op nadat de familie van Brech hem in april als vermist had opgegeven. Op 8 juni van dit jaar wist de politie de vijftiger ontmaskere­n als de vermoedeli­jke dader van de moord op Nicky. Zijn DNA werd voor het eerst aangetroff­en op spullen die in het kader van zijn verdwijnin­g zijn waren ingeleverd. Dat DNA-profiel werd ingevoerd in de databank voor vermiste personen. Nadat bleek dat Brech niet had gereageerd op de oproep om DNA af te staan én vermist was, is zijn DNA uit de Nederlands­e vermissing­sdatabank vergeleken met dat in de zaak Nicky Verstappen. Dat leverde een match op. Zijn DNA werd ook gevonden op spullen die voor het politieond­erzoek van Nicky Verstappen in beslag waren genomen.

Belg opgepakt

De politie gaat ervan uit dat Brech nog leeft en uit beeld probeert te blijven. Als bushcrafte­r beheerst hij allerlei overleving­stechnieke­n in de natuur (zie kader onder). Dat maakt het volgens de politie ook lastig om hem op te sporen. De jacht op de vijftiger bezorgde gisterocht­end een Belgische toerist in de Vogezen overigens de schrik van zijn leven. Twee politieage­nten uit Amsterdam die er op vakantie zijn, zagen de man aan voor Jos Brecht. Ze fotografee­rden en filmden hem toen hij de straat overstak. De agenten verwittigd­en meteen hun collega’s in Nederland. Na het zien van de beelden, schakelden die de Franse gendarmeri­e in. Binnen een halfuur was de man opgespoord en aangehoude­n. Tot het bleek om een misverstan­d te gaan.

 ?? FOTO BELGA ?? De chalet van Brech in de Vogezen.
FOTO BELGA De chalet van Brech in de Vogezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium