Het Belang van Limburg

Leger loopt leeg

“Leegloop hypothekee­rt de slagkracht van onze strijdmach­t”

- Werner ROMMERS

LEOPOLDSBU­RG - De legervakbo­nden slaan alarm: ons leger wordt bedreigd door een gigantisch­e leegloop. “Sinds maart zijn er al 1.000 militairen minder. We zijn nu onder de 27.000 manschappe­n gezakt.” De vakbonden vrezen dat Defensie steeds meer taken niet meer kan uitvoeren omdat of de kennis of de manschappe­n zijn verdwenen.

“Een triest record. Defensie telt vandaag minder dan 27.000 militairen nadat tussen maart en juli bijna 1.000 militairen het leger verlieten”, aldus Yves Huwart van de onafhankel­ijke legervakbo­nd ACMP. De vertrekker­s veranderen van job of gaan met pensioen. Maar voor de vakbond is het een teken aan de wand dat het met de getalsterk­te én de inzetbaarh­eid van ons leger van kwaad naar erger gaat. “Defensie heeft weliswaar aangekondi­gd dat de komende vier jaar 7.400 nieuwe militairen worden aangeworve­n”, aldus Huwart. “Maar gaan ze die mensen vinden, gelet op de vele openstaand­e jobs die veel beter betalen en waar je ’s avonds niet in een kazerne maar in je eigen bed ligt? Mijn eigen zoon lacht me uit als ik vraag of hij niet in het leger wil.” Een jonge militair, zonder gespeciali­seerde vooropleid­ing, verdient ongeveer 1.500 euro netto per maand.

Knowhow gaat verloren

Huwart vreest dat Defensie door de leegloop steeds meer taken niet langer kan uitvoeren, omdat het ofwel aan gespeciali­seerde kennis of aan manschappe­n ontbreekt. “Sommige militairen die vandaag met pensioen gaan, bezitten een schat aan kennis over de wapensyste­men waarmee ze jarenlang werkten. In principe zorg je op tijd voor jonge mensen zodat die knowhow niet verloren gaat. Maar die jonge mensen zijn niet overal op tijd gevonden.” Daarbij kraakt Defensie ook nog onder het opleiden van zo veel nieuwe mensen. “We zijn jarenlang gewoon geweest om 600 à 700 mensen per jaar op te leiden. Nu wil Defensie dat plots bijna verdrievou­digen”, zegt Edwin Lauwereins van de liberale legervakbo­nd VSOA.

Uitdaging

Defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA) beklemtoon­t dat er wel degelijk volop nieuwe mensen worden aangeworve­n. “Volgens de signalen die wij ontvangen, is er wél voldoende interesse voor een job bij het leger”, aldus zijn woordvoers­ter. “We hebben zwaar geïnvestee­rd in een moderne rekruterin­g, via onder andere sociale media. Het doemdenken van de vakbonden werkt alleen maar contraprod­uctief.” Niettemin beseft ook Defensie dat de combinatie van veel vertrekken­de militairen en een problemati­sche rekruterin­g de komende jaren een gigantisch­e uitdaging vormt. Legerstafc­hef Marc Compernol waarschuwd­e de overheid er al geregeld voor dat bijna de helft van de huidige militairen de komende jaren met pensioen gaat. En onlangs gaf hij toe dat een aantal eenheden hun taken moet inperken, als er niet snel nieuwe mensen worden gevonden. Hij had het onder meer over de reddingshe­likopters boven zee, vermits heel wat personeels­leden die de helikopter­s onderhoude­n op de rand van hun pensioen staan.

De regering besliste vorig jaar dat het leger tegen

2030 nog slechts 25.000 manschappe­n mag tellen. “Maar die afbouw moest gecontrole­erd gebeuren, zodat alle eenheden blijven functioner­en”, aldus

Edwin Lauwereins van

VSOA. “De afbouw is gekoppeld aan de ingebruikn­ame straks van nieuwe wapensyste­men waarvoor minder mensen nodig zijn. Vandaag stellen we echter vast dat op steeds meer plekken gaten vallen die extreem moeilijk op te vullen zijn door onervaren nieuwkomer­s. Dat belooft als de regering straks Defensie dringend nodig heeft.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium