Het Belang van Limburg

“Vaccineer je kind op tijd als je naar Frankrijk trekt”

MAZELEN IN OPMARS

- Jonas MAYEUR

BRUSSEL - De mazelen zijn aan een forse opmars bezig in Europa, zozeer dat we ook in Vlaanderen extra moeten opletten. Dat zegt dr. Geert Top van het Agentschap Zorg & Gezondheid, bevoegd voor infectiezi­ekten. De problemen in onder meer Frankrijk en Italië maken een besmetting op reis waarschijn­lijker.

Nu al 41.000 besmetting­en in Europa, het grootste aantal sinds 2010, ook al is het jaar nog maar halfweg. Drie sterfgeval­len in Frankrijk in zes maanden tijd. Meer dan duizend infecties in Italië. En tegelijk: meer en meer mensen die openlijk twijfelen aan het nut van vaccinatie. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) waarschuwd­e eerder deze week met recht en reden voor de opmars van de mazelen, ooit een bijna vergeten ziekte in onze contreien.

“Bijna vergeten maar zeker niet onschuldig”, zegt Geert Top, expert bij het Agentschap Zorg & Gezondheid. “Het virus is zeer be- smettelijk én het kan dodelijk zijn.” De kans op overlijden is één op de duizend. “Toch kan één geval genoeg zijn voor een sterfgeval. Dat risico is er bij elke besmetting.”

Voorlopig blijft Vlaanderen buiten schot, met dit jaar nog maar 31 besmetting­en. Ook relatief gezien, ten opzichte van het aantal inwoners, is dat weinig. Bovendien is hier al jaren niemand meer gestorven aan de ziekte. Door de hoge vaccinatie­graad circuleert het virus niet langer op zichzelf in ons land. Maar dat maakt ons niet immuun voor geïmportee­rde besmetting­en en uitbraken binnen kwetsbare groepen, zoals kinde- ren jonger dan één jaar en mensen van tussen grofweg 25 en 40 jaar (zie kader).

“De boodschap aan jonge ouders is duidelijk”, zegt Top. “Zorg ervoor dat het hele gezin correct gevaccinee­rd is.” Bij kinderen gebeurt dat in principe eerst op twaalf maanden via Kind&Gezin en daarna op 10 of 11 jaar via het CLB. “Maar als je naar een probleemla­nd reist, is het raadzaam om de inentingen te vervroegen. Een eerste prik kan al vanaf zes maanden, en de tweede dosis - nodig voor optimale beschermin­g – kan ook vóór het vijfde leerjaar.” De vaccinatie tegen mazelen gebeurt op jonge leeftijd maar het virus is meer dan een kinderziek­te. Begin vorig jaar raakten bij een epidemie in Wallonië, overgewaai­d uit Roemenië, honderden mensen ziek. De helft was 15 jaar of ouder. “Ook een aantal zorgverlen­ers, dokters en verpleegku­ndigen, raakte toen besmet”, benadrukt Pierre Van Damme, expert van de UA. “Dat zelfs zij niet allemaal immuun zijn, bewijst dat we niet op onze lauweren mogen rusten.”

Bijna vergeten maar zeker niet onschuldig. Het virus is zeer besmetteli­jk én het kan dodelijk zijn

Geert Top

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium